Informatorul FBI care l-a monitorizat pe Trump în campania electorală a coordonat spionarea lui Jimmy Carter în alegerile din 1980
În urmă cu patru decenii, Halper a fost responsabil pentru un scandal de spionaj în cursul scrutinului prezidențial din 1980. Cu ajutorul unor oficiali CIA coordonați de Halper, echipa de campanie a republicanului Ronald Reagan derula o operațiune de spionaj în interiorul Administrației Jimmy Carter, relatează The Intercept.
Agenții CIA implicați în această operațiune ofereau echipei lui Reagan informații clasificate despre deciziile de politică externă ale lui Carter.
De câteva săptămâni, republicanii susțin că FBI a folosit un agent pentru a spiona echipa de campanie a lui Trump din 2016. Însuși președintele american Donald Trump a anunțat că va cere Departamentului Justiției să ancheteze presupusa infiltrare a FBI în campania sa.
Biroul Federal de Investigații (FBI) nu a negat acuzațiile, însă a precizat că a folosit un „informator” și nu un „spion”, adăugând că dezvăluirea identității sale ar pune în pericol viețile mai multor persoane și ar afecta grav securitatea națională a Statelor Unite.
În ultimele trei decenii, Halper, acum în vârstă de 73 de ani, a lucrat cu oficiali ca Donald Rumsfeld, Dick Cheney și Alexander Haig în cadrul Administrației Richard Nixon, iar în timpul scrutinului prezidențial din 1980, a lucrat pentru campania republicanului Reagan, coordonând operațiunea de spionare a Administrației Carter.
Scandalul de spionaj a izbucnit la câțiva ani după victoria lui Reagan în fața lui Carter. La acel moment, agenția de știri UPI specula că întreaga operațiune fusese dirijată de George H.W. Bush, fost director al CIA și candidat republican la funcția de vicepreședinte.
Cotidianul The New York Times relata în anul 1983 că în operațiunea de spionaj erau „implicați mai mulți foști oficiali CIA”.
În 1980, The Washington Post remarcase implicarea extrem de neobișnuită și destul de agresivă a CIA în campania prezidențială din acel an, în sprijinul lui Bush, fost director al agenției.
Publicația online The Intercept relatează că istoria s-a repetat aproape identic în 2016, când oficiali de rang înalt din serviciile de informații au sprijinit-o pe Hillary Clinton în campania prezidențială.
Fostul director interimar al CIA, Michael Morell și-a declarat public susținerea pentru Clinton și chiar a afirmat că „Putin l-a recrutat pe Trump drept agent involuntar al Federației ruse”. Generalul Michael Hayden, fost director la CIA și NSA, l-a catalogat pe Trump drept „un pericol clar și prezent” la adresa securității naționale a Statelor Unite.
Fără să ofere numele informatorului FBI, în urmă cu câteva zile, publicațiile The Washington Post și The New York Times au dezvăluit o serie de detalii despre acesta, astfel că a fost extrem de ușoară identificarea acestuia.
Jurnalistul de investigații Chuck Ross de la publicația The Daily Caller a relatat încă de joi că Stefan Halper, „un profesor la Universitatea Cambridge cu contacte cu CIA și MI6”, s-a întâlnit cu oficiali din echipa de campanie a lui Trump.
Citând articolul lui Ross și alte informații publice, postul NBC News a dezvăluit numele presupusului informator, însă a subliniat că, deocamdată, FBI nu a confirmat că Halper chiar a lucrat ca informator al agenției.