Peste 800 de angajați ai grupului canadian Candu Energy au intrat luni în grevă, după eșuarea negocierilor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, iar conflictul ar putea afecta lucrările de întreținere la mai multe reactoare din Canada, România, Argentina și China, potrivit liderilor sindicali.
Principalele revendicări ale angajaților, oameni de știință și ingineri, au fost legate de creșterea salariilor.
Nicio centrală nucleară din Canada nu va fi închisă din cauza grevei, însă lucrările de proiectare, modernizare și întreținere la mai multe reactoare din Ontario, Quebec, New Brunswick, Argentina, China și România vor fi afectate direct, a declarat Michelle Duncan, purtătorul de cuvânt al sindicatului angajaților Candu, citat de AFP.
Președintele sindicatului, Peter White, a declarat într-un comunicat că greva va conduce aproape sigur la pierderea mai multor ingineri de valoare, care vor demisiona și vor pleca să lucreze în altă parte în cazul scăderii salariilor.
Inginerii intrați în grevă se ocupă de proiectare și lucrări mari de întreținiere la reactoare de tip CANDU instalate în mai multe țări, inclusiv în România, la Cernavodă.
Candu Energy a fost cumpărată anul trecut de grupul industrial SNC-Lavalin de la compania de stat Atomic Energy of Canada.
Reprezentanții companiei nu au fost disponibili pentru comentarii, potrivit AFP.
Sindicatul a avertizat anul trecut, la vânzarea Candu Energy, că scoaterea companiei din grupul Atomic Energy of Canada ar putea prezenta riscuri pentru clienții tehnologiei CANDU, prin pierderea de expertiză.
Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiană, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Unitatea 1 a centralei a fost pusă în funcțiune în 1996, iar a doua în 2007, asigurând împreună aproape 20% din consumul de energie național. Autoritățile vor să construiască încă două reactoare la Cernavodă.