Inginerul grec, ce ar fi fost UCIS de „Mafia din Mykonos”, avea afaceri în România. Crima a îngrozit autoritățile elene

Publicat: 03/07/2024, 19:24
Actualizat: 03/07/2024, 19:25

Asasinatul inginerul geodez Panagiotis Stathis a fost intens mediatizat în Grecia, în timp ce autoritățile elene bănuiesc implicarea unei cunoscute grupări mafiote. Presa titrează că victima avea numeroase afaceri imobiliare, inclusiv pe teritoriul României. 

Inginerul geodez Panagiotis Stathis, 54 de ani, a fost împușcat mortal, marți dimineață, în fața clădirii unde se află biroul său, într-un cartier din nordul Atenei. Asasinatul a fost comis de o persoană ce se afla pe un scuter, care a tras 15 gloanțe în direcția afaceristului, apoi a părăsit locul accidentului.

Întreaga scenă a fost surprinsă de camerele CCTV.

Presa din Grecia a dezvăluit amănunte despre Panagiotis Stathis, menționând că acesta avea mai multe afaceri imobiliare și activa chiar și pe teritoriul României.

În prezent, telefonul mobil al victimei este examinat de specialiștii în criminalistică. Ancheta se focusează pe afacerile lui Stathis de pe insule turistice, frecventate de persoane înstărite, unde construcțiile imobiliare sunt ilegale.

Poliția a descoperit, în urma investigațiilor preliminare, că victima s-ar fi de 5 ani în atenția așa-zisei „Mafii din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale imobiliare și legăturile cu construcțiile ilegale de pe insulă

Panagiotis ar fi primit mai multe mesaje de amenințare, dar a continuat planurile de construcție.

Anchetatorii au luat ca punct de plecare un incident, desfășurat pe 27 septembrie 2021, când un  grup de indivizi necunoscuți, l-au atacat și l-au bătut grav pe Stathis. Acesta a depus plângere la momentul respectiv, însă cazul nu a fost soluționat. Potrivit informațiilor din presa elenă, Panagiotis a refuzat să-i identifice pe atacatorii săi, deși a mai fost atacat de două ori pe insula Mykonos, însă nu a depus plângere.

„Nu pot să cred că P. a avut de-a face cu făptașii cu, cu… tot ceea ce îți poți imagina, cu interese financiare, cu lucruri de genul acesta. Eu cunosc un bărbat așa cum l-am cunoscut 25 de ani, care a fost curat în toate relațiile lui”, a spus un prieten al lui Stathis pentru televiziunea MEGA TV din Grecia, potrivit Hotnews.ro.

Tot presa din Grecia scrie însă că viața lui Stathis s-a transformat radical cu 3 ani în urmă, când a câștigat două milioane de euro la un joc de noroc organizat de OPAP, o fostă companie a statului elen care deține drepturile exclusive de a organiza loterii și pariuri sportive în Grecia.

„Toată lumea știe de atunci că după un anumit moment a început să dezvolte și alte activități. A fost implicat în domeniul imobiliar, cumpărând și vânzând și și-a extins activitățile în alte insule”, a declarat avocatul Stelios Garipis, care era familiar cu activitățile lui Stathis.

Stathis și-a extins activitățile inclusiv în România, potrivit presei elene

„Pentru cei care au cunoscut victima și mai ales asociații și activitățile sale din ultimii ani, era mai mult sau mai puțin de așteptat (n.r. să fie ucis). Părea să fie o schimbare în comportamentul lui, care a fost radicală. Îl cunoșteam cu toții ca poate cel mai bun topograf, cu multe cunoștințe. El se angajase să cartografieze întreaga insulă pentru cartea funciară din Mykonos. Pe lângă asta, cunoștea perfect legislația și era o persoană foarte inteligentă, care ajuta pe toată lumea”, a relatat el.

Mass-media elenă notează că anchetatorii cercetează proiectele și tranzacțiile imobiliare ale victimei, nu doar în Mykonos, ci și în Ios, Paros și Serifos. Activitățile profesionale ale lui Stathis și ale partenerului său s-au extins și în România.

L-au vrut mort”, a declarat cu o zi în urmă pentru Ta Nea Giorgos Kalliakmanis, președintele de onoare al asociației ofițerilor de poliție din sud-estul Atticii.

Panagiotis Stathis apare ca asociat al unei companii radiate în prezent (ALPLA Plastic SRL), parte a unui conglomerat multinațional. Partenerul de afaceri al lui Stathis a fost cel care a alertat poliția după crima care a avut loc marți dimineață.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier