Ahmet Davutoglu este perceput în Europa ca fiind un reprezentant liberal al Administrației de la Ankara, în timp ce Recep Tayyip Erdogan este considerat un politician islamic conservator cu tendințe autoritariste.
„De acum înainte, Erdogan va putea să continue planurile de modificare a Constituției fără a întâmpina deloc rezistență”, a reacționat Niels Annen, un reprezentant al Partidului Social-Democrat german (SPD).
„Este o veste proastă, ținând cont de atmosfera de represiune” din Turcia, a atras atenția Annen, citat de site-ul agenției Reuters.
Și Juergen Hardt, un politician din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a exprimat preocupare privind criza politică de la Ankara.
„Turcia va trebui să stabilească dacă se apropie de Uniunea Europeană sau se îndreaptă spre o izolare mai mare”, a afirmat Hardt.
Demisia lui Ahmet Davutoglu intervine în contextul în care Uniunea Europeană și Turcia au semnat un acord menit să limiteze imigrația extracomunitară spre spațiul european. Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Spațiul Schengen, inițiativă criticată de numeroși politicieni europeni.
Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a anunțat joi că se va retrage din funcție, confirmând informații apărute în presa turcă, pe fondul disensiunilor cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Ahmet Davutoglu s-a întâlnit miercuri seară cu Recep Tayyip Erdogan. Între cei doi politicieni existau de mult divergențe puternice privind planul lui Recep Erdogan de a transforma Turcia într-un sistem politic prezidențial.