ÎNGRIJORARE. Italia s-ar putea confrunta cu un al doilea val de coronavirus. Avertisment de la Roma
Autorităţile medicale din Italia au lansat vineri un apel la ”prudenţă”, după ce au remarcat ”semnale de îngrijorătoare legate de transmiterea” COVID – 19, în special la Roma, indicând că ”circulaţia virusului este încă importantă”.
Temerile legate de un posibil al doilea val de cazuri în Italia au legătură cu numărul mare de noi infecții din regiunea Roma, precum și cu informațiile referitoare la decalajul din decembrie-februarie al exploziei de cazuri din Lombardia, potrivit Daily Mail.
„‘Sunt anumite semnale de alertă legate de transmitere. În unele regiuni, un număr mare de noi cazuri de COVID -19 continuă să fie semnalat”, constată în ultimul său raport săptămânal Institutul Superior de Sănătate (ISS). Lazio, regiunea Romei, este astfel în fruntea clasamentului de cazuri de contaminare din această săptămână şi l-a depăşit pe cel din Lombardia, epicentrul epidemiei din ţară.
Epidemia de coronavirus a ucis oficial peste 34.500 de persoane în Italia, de la primul caz înregistrat în Codogno (Lombardia), primul caz identificat în afara Chinei, unde boala a apărut în decembrie 2019.
Lombardia, nordul peninsulei, a fost atunci epicentrul epidemiei în Italia şi Europa. Boala pare să fie sub control în Italia, cu o medie de câteva zeci de decese pe zi şi un număr redus de cazuri de contaminare.
Unde sunt noile focare din Italia
Două focare au fost identificate în ultimele zile în Roma, unde autorităţile sanitare dau asigurări că situaţia este ”sub control”: unul într-un imobil ocupat ilegal într-un cartier popular, celălalt într-un hotel.
„Acest lucru ar trebui să încurajeze prudenţa, deoarece indică faptul că în unele părţi ale ţării circulaţia virusului este încă importantă”, se arată în raportul prezentat de Agerpres. Cu toate acestea, ‘în ansamblu, tabloul general al transmiterii şi impactului infecţiei cu Sars-CoV-2 în Italia rămâne puţin critic, notează sursa citată.
Această ”situaţie fluidă epidemiologic necesită respectarea strictă a măsurilor necesare pentru reducerea riscului de transmitere”.