Prima pagină » Știri externe » ÎNGRIJORARE la Washington după ce Donald Trump anunță că l-a ales pe Pete Hegseth pentru funcția de secretar al Apărării

ÎNGRIJORARE la Washington după ce Donald Trump anunță că l-a ales pe Pete Hegseth pentru funcția de secretar al Apărării

ÎNGRIJORARE la Washington după ce Donald Trump anunță că l-a ales pe Pete Hegseth pentru funcția de secretar al Apărării

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat că l-a desemnat pentru funcția de secretar al Apărării pe Pete Hegseth, un veteran, autor de cărți și gazda unei emisiuni Fox News.

Un conservator convins, Pete Hegseth, în vârstă de 44 de ani, este cunoscut ca una dintre gazdele emisiunii “Fox & Friends Weekend” de la Fox News Channel.

Hegseth a fost colaborator al Fox News începând cu 2014, și a dezvoltat o relație de prietenie cu Donald Trump, care a avut apariții regulate în emisiunea sa. Hegseth este și autorul cărții „The War on Warriors: Behind the Betrayal of the Men Who Keep Us Free”, care a fpst recomandată de Trump suporterilor săi.

Anunțând decizia, Donald Trump l-a lăudat pe Hegseth, care este un veteran al Gărzii Naționale a Armatei și, potrivit site-ului său, a servit în Afganistan, Irak și Guantanamo Bay, Cuba.

„Pete este dur, inteligent și un adevărat credincios în America First”, a declarat Trump. „Cu Pete la cârmă, dușmanii Americii sunt avertizați – armata noastră va fi din nou mare, iar America nu va da niciodată înapoi. Nimeni nu luptă mai mult pentru trupe, iar Pete va fi un campion curajos și patriotic al politicii noastre „Pace prin forță”.

Vestea că Trump a ales să încredințeze conducerea celei mai mari și mai puternice armate din lume unei persoane fără experiență pe scena globală a provocat confuzie și îngrijorare la Washington. Oficialii militari au spus că alegerea a venit din senin, scrie Associated Press.

Un candidat criticat pentru lipsa de experiență

În timp ce Donald Trump l-a lăudat pe Hegseth, alții s-au grăbit să sublinieze lipsa de experiență a personalității TV. Unii au sugerat că el ar putea fi șeful Pentagonului doar cu numele, deoarece Casa Albă a lui Trump ar urma de fapt să conducă departamentul.

„Există motive de îngrijorare că aceasta nu este o persoană care să creeze si să implementeze politici într-un mod suficient de serios cât să facă o treabă bună”, a declarat reprezentantul Adam Smith din Washington, membru în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.

„Postul de secretar al Apărării nu ar trebui să fie o poziție pentru cineva care e la primul job”, a mai spus Adam Smith.

Hegseth a declarat că a părăsit armata în 2021 după ce a fost marginalizat pentru opiniile sale politice și religioase de către o armată care nu-l mai dorea.

„Sentimentul a fost reciproc – nici eu nu mai doream această armată”, a declarat Hegseth în cartea sa.

Numirea lui Hegseth ar putea aduce schimbări radicale în armata SUA

Pete Hegseth a spus clar în emisiunea sa și în interviuri că, la fel ca Donald Trump, se opune programelor „woke” care promovează echitatea și incluziunea. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării rolul femeilor în misiuni de luptă și a susținut grațierea membrilor serviciului acuzați de crime de război.

Pete Hegseth a cerut ca armata americană să devină mai letală, iar permiterea femeilor să servească în luptă ar dăuna acestui efort.

„Tot ce are legătură cu bărbați și femei care servesc împreună face situația mai complicată, iar complicația în luptă înseamnă că pierderile sunt mai grave”, a spus Hegseth.

El a spus că diversitatea în armată este un punct forte, dar aceasta se datorează faptului că bărbații albi și minoritari pot avea performanțe similare, dar acest lucru nu este valabil și pentru femei.

Hegseth a criticat aspru aliații europeni ai Americii, iar numirea sa ar putea alimenta și mai multă anxietate în NATO cu privire la ceea ce va însemna Administrația Trump pentru alianță.

„Învechit, înarmat, invadat și neputincios. De ce ar trebui America, „numărul de contact de urgență” european timp de o sută de ani, să asculte națiunile condescendente și neputincioase care ne cer să onorăm niște aranjamente de apărare învechite și unilaterale pe care ei nu le mai respectă?” Hegseth a scris în cartea sa. „Poate dacă țările NATO chiar ar aloca bani pentru propria apărare – dar nu o fac. Ei doar țipă despre reguli în timp ce își atrofiază armatele și strigă la America după ajutor”.

În timpul aparițiilor sale la podcasturi și televiziune, Hegseth a spus că China construiește o armată „dedicată în mod special înfrângerii Statelor Unite ale Americii”.

„Ei au o viziune pe termen lung nu doar să ajungă la dominație regională, ci și globală, iar noi habar nu avem de nimic”, a spus Hegseth într-un podcast recent.

În timpul aceleiași apariții, Hegseth a spus că invazia Rusiei în Ucraina din 2022 pare a fi „războiul unde Putin își cere înapoi lucrurile”.

„Dacă Ucraina se poate apăra… grozav, dar nu vreau o intervenție americană care să pătrundă adânc în Europa și să-l facă pe Putin să se simtă ca și cum ar fi pe urmele lui”, a spus Hegseth.

Dacă va fi confirmat de Senatul SUA, Hegseth ar putea împlini promisiunile din campanie ale lui Trump de a elimina din armata americană generalii pe care el îi acuză că urmăresc politici progresiste privind diversitatea.

Numirea lui Hegseth ar putea duce și la un conflict cu șeful Statului Major Întrunit, generalul C.Q. Brown, un fost pilot de vânătoare cu experiență de comandă în Pacific și Orientul Mijlociu, pe care Hegseth l-a acuzat că „urmează abordările radicale ale politicienilor de stânga”.

„Următorul președinte al Statelor Unite trebuie să revizuiască radical conducerea Pentagonului pentru a ne pregăti să ne apărăm națiunea și să ne învingem dușmanii. Mulți oameni trebuie concediați”, a scris el
În cartea sa, Hegseth s-a întrebat dacă Brown ar fi obținut postul dacă nu ar fi fost negru.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Un oficial francez clarifică situația meciului Franța-Israel: Sportul trebuie separat de POLITICĂ

Scholz încearcă să justifice destrămarea coaliției din GERMANIA /Demiterea ministrului de Finanțe era „inevitabilă”

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și