Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage 25.000 de militari din Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut, marți, că acest anunţ de retragere deja oficial este „o problemă importantă” pentru Alianţă.
„Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă”, a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles, potrivit Agerpres.
Președintele american Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de soldalți americani în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că „datorează NATO miliarde de dolari”.
Stoltenberg a declarat că „nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie”. El a declarat că a discutat cu Trump, precum şi cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.
Secretarul general al NATO a insistat asupra diferenţei dintre prezenţa permanentă a forţelor militare americane în cadrul unor acorduri bilaterale şi angajamentul militar american în cadrul NATO.
„Prezenţa trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani”, a spus el. Stoltenberg a invocat „o mai mare rotaţie a prezenţei militare americane în ţările baltice şi o prezenţă navală la baza spaniolă din Rota”.
Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea investiţia militară americană în manevrele din Europa. Astfel, în opinia sa, dezangajamentul bilateral va fi compensat cu o creştere a angajamentului în cadrul NATO.
Pe de altă parte, Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, care a comandat forţele terestre americane din Europa, a avertizat, duminică, în cadrul unui interviu pentru The Times, că retragerea forţelor americane din Germania reprezintă un risc la adresa securităţii Europei.
„Dacă Kremlinul consideră că ţările NATO nu sunt solidare, ar putea încuraja Rusia să lanseze o invazie asupra României sau ţărilor baltice”, a declarat generalul american, scrie Monitorul Apărării.
Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges a realizat, de curând, în cadrul Institutul de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) o strategie pentru flancul estic al NATO, intitulată: ONE FLANK, ONE THREAT, ONE PRESENCE unde a considerat că acţiunile Rusia sunt cea mai mare ameninţare la adresa securităţii României.
Referitor la acţiunile viitoare ale Kremlinului, generalul american a spus că Rusia are dorinţa să controleze Nordul Mării Negre şi anticipează că „Odesa este în meniu la un moment dat, ceea ce înseamnă că şi Moldova este în calea ei.”, potrivit sursei citate.