Îngrijorări în rândul sud-coreenilor cărora li s-a interzis accesul la complexul Kaesong
Câteva sute de sud-coreeni care traversează frontiera în fiecare zi pentru a munci la complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul nord-corean, trăiesc de-acum cu teama unui conflict armat între Seul, aliatul său american și Phenian, care le-a promis infernul nuclear, relatează AFP.
Adesea prezentată ca un experiment model al apropierii intercoreene, „regiunea administrativă specială a Coreei de Nord” a devenit paradigma contradicțiilor nord-coreene și o piesă strategică pe eșichierul coreean unde se joacă o partidă de risc înalt.
La 24 de ore după interzicerea accesului pentru sud-coreeni, Phenianul a amenințat joi că își retrage cei aproximativ 53.000 de muncitori, „dacă marionetele sud-coreene și presa conservatoare continuă să denigreze” Coreea de Nord.
„Forțele inamice ar trebui să țină cont că (situația) de la complexul industrial Kaesong este pe marginea prăpastiei”, a avertizat regimul comunist, care recunoaște importanța acestui vast centru industrial pentru economia sa vlăguită.
Anul trecut, cele 123 de companii sud-coreene de la Kaesong au realizat o cifră de afaceri de 469,5 milioane de dolari americani (aproximativ 366 de milioane de euro), fiind un câștig în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, impozitele și schimbul valutar.
Potrivit unor informații dezmințite de către o sursă oficială, Phenianul a adresat un ultimatum sud-coreenilor, ordonându-le să plece până la 10 aprilie, iar Seulul a amenințat că va recurge la forță pentru a-și proteja cetățenii.
Cu toate că sunt liberi să plece, aproximativ 800 de angajați sud-coreeni au decis să rămână, fiind familiarizați cu amenințările apocaliptice ale Coreei de Nord.
Alții au ales să plece și nu mai sunt autorizați să se întoarcă.
„Neliniștea crește cu adevărat” printre sud-coreeni, mărturisește pentru AFP Kwon Sook-Mi, care și-a abandonat postul dintr-o fabrică de telefoane mobile. „Există o mare incertitudine”, a afirmat această femeie în vârstă de 37 de ani.
În schimb, criza nu pare să aibă efect asupra comportamentului nord-coreenilor, potrivit ei.
Kim Won-Soo, responsabil la o fabrică de încălțăminte, deplânge blocajul nord-coreean. „Aproape am rămas fără materie primă. Ar trebui să oprim lucrul în curând”, explică el. „Rezervele de hrană sunt, de asemenea, în scădere, iar raioanele supermarketurilor locale se golesc”, a precizat el.
La postul de fronieră de la Paju, de partea sud-coreeană, aproximativ 100 de persoane și 40 de camioane se aflau joi în speranța că accesul la Kaesong va fi din nou posibil. Dar, la ora locală 08.30 (02.30, ora României), s-a anunțat că „intrarea la Kaesong este imposibil astăzi”.
Reuniți în grupuri mici, șoferii, cadrele de conducere și muncitorii evocau cu îngrijorare viitorul companiilor sud-coreene care operează la Kaesong. „Lucrurile vor evolua foarte repede. Dacă nu pot să trec frontiera cu marfa mea, noi vom trebui să oprim producția în câteva ore”, spune cu regret Ryu Koon-Sung, care lucrează pentru un producător de lenjerie de corp pentru femei, Young Inner Foam.
„Kaesong nu ar trebui să fi implicat în rivalități politice”, apreciază Ryu.
La postul vamal de la Paju, președintele asociației unor companii din Kaesong lansează un apel disperat către guvernele celor două Corei.
„Operațiunile din zonă sunt într-un mare pericol din cauza interdicției nord-coreene (…), iar noi ne temem de închiderea definitivă a complexului”, declară Han Jae-Kwon.
Mai multe companii și-au suspendat deja producția, iar altele vor fi lipsite în curând de hrană și gaz.
În opinia lui Kim Deok-Chul, împiedicat să se ducă la fabrica sa textilă, riscul este ca statutul de simbol al Kaesongului să se piardă din cauza acestei crize.
„Kaesong este un loc unde oamenii din cele două părți comunică. Cele două părți ar trebui să facă concesii și să protejeze complexul”, apreciază el.