Inițiative ambițioase pentru construcția de STAȚII SPAȚIALE private, finanțate de Jeff Bezos și miliardari din cripto
În contextul în care Stația Spațială Internațională va fi scoasă din uz în 2030, mai multe proiecte private au strâns miliarde de dolari într-un efort de a construi viitoare stații spațiale – și chiar orașe – pe orbită.
Axiom Space, o companie americană care își propune să-și construiască propria stație, a strâns peste 500 de milioane de dolari. Vast, o afacere susținută de miliardarul cripto Jed McCaleb, plănuiește două stații înainte de sfârșitul deceniului. Gravitics a strâns zeci de milioane de dolari pentru o „proprietate imobiliară” modulară în spațiu. NASA însăși, împreună cu alte agenții spațiale, plănuiește o altă stație, Lunar Gateway, care va orbita în jurul Lunii, conform The Telegraph.
Blue Origin, o companie deținută de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a anunțat, de asemenea, planuri de a construi o stație spațială până în 2027, numită Orbital Reef, pe care a descris-o ca fiind un „parc de afaceri cu utilizare mixtă”. În colaborare cu compania aerospațială americană Sierra Space, Orbital Reef va fi alcătuit din capsule gonflabile, care pot fi lansate cu o rachetă obișnuită înainte de a fi „umflate” în spațiu. Sierra Space spune că aceste module ar putea găzdui facilități de producție sau tehnologie farmaceutică.
Jeff Bezos crede că în curând „milioane de oameni” vor trăi pe stațiile spațiale:
„Acestea sunt structuri foarte mari, cu lungimi de mai mulți kilometri, și fiecare poate găzdui un milion de oameni sau mai mult”, a spus el în 2019.
Analiștii: O economie viabilă în spațiu, o viziune îndepărtată
Cu toate acestea, analiștii din industria spațială spun că o astfel de viziune rămâne departe de realitate. „Afirmațiile că o economie spațială viabilă se va dezvolta rapid sunt iluzii”, spune Tim Farrar, fondatorul TMF Associates, care consiliază unele dintre cele mai importante companii spațiale din lume.
Cu toate acestea, sunt destule start-up-uri și finanțatori miliardari care speră să colonizeze orbita Pământului.
Costurile de lansare au scăzut considerabil datorită rachetei reutilizabile Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk. Din 2021, NASA s-a oferit, de asemenea, să plătească sute de milioane de dolari companiilor private pentru a dezvolta stații spațiale comerciale care ar putea înlocui Stația Spațială Internațională. Până acum, a oferit 400 de milioane de dolari unor companii precum Axiom, Blue Origin (care lucrează cu Sierra Space) și Northrop Grumman. Bugetul agenției spațiale sugerează că cheltuielile pentru acest program vor crește la 435 de milioane de dolari pe an până în 2027.
Proiectul unei stații spațiale în 2025, finanțat de co-fondatorul Ripple
Un start-up care nu a obținut finanțare de la NASA, dar care caută să atragă atenția agenției spațiale, este Vast. Vast a fost fondată de antreprenorul de criptomonede Jed McCaleb, co-fondatorul monedei digitale Ripple. Cu o avere netă de miliarde, el intenționează să investească un miliard de dolari din banii săi în start-up până la jumătatea anului 2026.
Max Haot, directorul executiv al Vast, spune:
„La începutul anului 2021 am stabilit o viziune pe termen lung, vrem să fim compania care transformă stațiile spațiale cu gravitație artificială în realitate – un concept prezentat în science fiction, dar destul de simplu din punct de vedere fizic. Viziunea noastră pe termen lung este că vor fi mai mulți oameni care vor trăi în jurul Pământului decât pe Pământ”.
Vast speră să lanseze prima sa stație spațială, Haven-1, încă din 2025. Acest modul simplu va fi prima stație spațială privată și va fi ocupat de un echipaj de patru persoane în patru expediții de câte două săptămâni. Dacă va avea succes, Vast intenționează să lanseze o stație spațială mult mai mare, permanentă, Haven-2, începând cu 2028.
Petrecerea unor perioade lungi de timp în gravitație zero provoacă pierderea masei osoase, ceea ce face ca ideea de prezență umană pe termen lung în spațiu să fie o provocare. Cu toate acestea, Vast speră să dezvolte tehnologia gravitației artificiale, care – cred ei – poate fi realizată prin rotirea navei sale pentru a crea un efect de centrifugă la bord.
Vast nu a fost una dintre companiile care au obținut finanțare de la NASA, dar speră că prin lansarea primei stații spațiale anul viitor va putea depăși eforturile rivalilor și deveni un partener important al NASA. După aceea, ar putea viza alte agenții spațiale sau companii care doresc să efectueze cercetări.
Cu toate acestea, analiștii nu sunt entuziasmați în ceea ce privește perspectivele economice ale acestor start-up-uri de stații spațiale.
Geopolitica și nu economia, motivația Guvernelor pentru a menține prezență umană în spațiu
Chris Quilty, analist la Quilty Space, spune:
„Adevărata motivație guvernamentală pentru menținerea prezenței umane în spațiu nu este dorința de profit economic, este de natură geopolitică. Este China. Dacă China nu și-ar fi construit propria stație spațială, este discutabil dacă NASA s-ar fi simțit obligată să mențină o prezență umană pe o orbită în jurul Pământului”.
Quilty spune că ar putea exista în cele din urmă beneficii economice, cum ar fi producția în spațiu, dar o mare parte din acest lucru ar putea fi realizat cu roboți și rămâne la mulți ani în viitor.
Tim Farrar, de la TMF Associates, a adăugat:
„Dacă nu obțin finanțare guvernamentală sau nu se concentrează pe turismul spațial, vor trebui inevitabil să se bazeze pe generozitatea miliardarilor sau a investitorilor creduli care sunt pasionați de spațiu”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: