Înlocuitorul extremistei Marine Le Pen a stat în funcție doar câteva zile. Azi a renunțat și el

Publicat: 28 04. 2017, 16:43

Jean-Francois Jalkh a preluat șefia interimară după ce Marine Le Pen a demisionat pentru a se concentra pe candidatura prezidențială, înaintea turului doi al alegerilor programate pe 7 mai.

Jalkh va rămâne vicepreședinte al Frontului Național, iar Steeve Briois a fost numit președinte interimar. Briois, în vârstă de 44 de ani, este primarul orașului Henin-Beaumont din 2014.

Jean-Francois Jalkh, în vârstă de 59 de ani, a declarat într-un interviu în 2000 că Franța nu poartă responsabilitate pentru crimele comise în cel de-al Doilea Război Mondial asupra evreilor.

„Consider că din punct de vedere tehnic este imposibil – și subliniez, imposibil – să fi fost folosit Zyklon B pentru exterminări în masă. De ce? Pentru că sunt necesare câteva zile pentru a decontamina un spațiu în care a fost folosit Zyklon B”, a spus Jalkh pentru La Croix, în 2000.

Zyklon B a fost principalul agent chimic folosit de către naziști în camerele de gazare ale lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

În prezent, Jalkh nu a negat că a făcut acele comentarii, dar a spus că nu își amintea interviul cu pricina.

Partidul Frontul Național a fost acuzat în repetate rânduri de antisemitism. Fondatorul formațiunii, Jean-Marie Le Pen, tatăl candidatei la președinție Marine Le Pen, a fost condamnat de mai multe ori pentru discursuri care au incitat la ură rasială.

Printre alte comentarii antisemite, Jean-Marie Le Pen a calificat camerele de gazare ale naziștilor drept „un amănunt al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial”, în cadrul unui discurs susținut în orașul german Munchen.

Marine Le Pen, fostul lider al Frontului Național, a afirmat pe 9 aprilie că „Franța nu este responsabilă de Razia de la Velodromul de iarnă”, operațiunea de arestare în Paris și deportare a 13.000 de evrei, în anul 1942. În replică, Israelul a atras atenția că declarațiile candidatei la președinție „intră în contradicție cu adevărul istoric”.