Înregistrarea video a SI cu doi ostatici japonezi ridică întrebări despre „jihadistul John”
Vocea, postura și amenințările pe care jihadistul le proferează sunt „în mod amenințător familiare”, comentează postul american, adăugând că bărbatul mascat care flutură un cuțit și vorbește cu accent londonez – alias „jihadistul John” – este autorul amenințărilor proferate și a „supravegheat” decapitările unor ostatici americani și britanici.
„Știți că aveți 72 de ore pentru a exercita presiuni asupra Guvernului vostru să ia o decizie înțeleaptă prin plata (sumei de) 200 de milioane de dolari pentru a salva viețile cetățenilor voștri”, spune bărbatul în înregistrarea video care a apărut marți, adresându-se cetățenilor japonezi. „Altfel, acest cuțit va deveni coșmarul vostru”, amenință el.
Suma cerută este echivalentul fondurilor promise recent de către premierul Shinzo Abe ca ajutor umanitar țărilor din Orientul Mijlociu afectate de campania sângeroasă a SI în Irak și în Siria.
Însă misterul și confuzia plutesc în continuare în jurul identității „jihadistului John”.
Oficiali americani și britanici afirmă că ei cred că știu cine este bărbatul, dar că nu au dezvăluit informația.
Acest lucru poate fi motivat prin faptul că agențiile occidentale de informații cred că au mai mult de câștigat din faptul că păstrează tăcerea, apreciază Aki Peritz, un fost ofițer CIA. „Ei pot exercita presiuni asupra familiei lui, asupra prietenilor lui”, a declarat el pentru CNN. „Poate că au o linie către el. Poate că știu cine sunt verii lui, cine se duce în Siria, cine-l poate identifica. Însă dacă spui în mod public tuturor cine este, care este adevărata sa identitate, atunci poate că se va da la fund și va dispărea”, a adăugat acesta.
Potrivit unor informații, „jihadistul John” a fost rănit într-un atac aerian al coaliției anti-SI conduse de către Statele Unite. Însă înregistrarea video în care acesta apare marți sugerează, în cazul în care chiar el este cel din imagini, că este în viață și se simte suficient de bine pentru a profera amenințări cu moartea și a cere răscumpărări. Această posibilă reapariție ajută mașina propagandei SI, folosită de gruparea teroristă sunnită pentru a aduna bani și a atrage recruți.
„Par neafectați – că sunt capabili să filmeze acest video cu acești ostatici japonezi afară, la lumina zilei, probabil că undeva în Siria”, a declarat pentru CNN analistul pentru probleme legate de terorism Paul Cruickshank.
După cinci luni și aproximativ 2.000 de atacuri aeriene de la înregistrarea video a SI cu asasinarea jurnalistului american James Foley, unul dintre cei mai faimoși călăi pare să fie în continuare liber, deplânge postul american. Militari pi oficiali din cadrul serviciilor de informații britanice și americane au refuzat să comenteze în legătură cu acest lucru.
În opinia unor experți, problema constă în dificultatea infiltrării unor comandouri în Siria, cu scopul de a ajunge la „jihadistul John”. „SI operează în ceea ce numim teritoriu interzis”, afirmă unul.
O misiune a forțelor speciale americane a eșuat, în iulie, să-l localizeze pe Foley și alți ostatici, în Siria. „Încercarea de a-l salva pe domnul Foley este unul lucrurile care a făcut Casa Albă foarte reticentă față de o acțiune agresivă”, a declarat Tony Shaffer, un fost agent operativ din spionajul american, care a condus operațiuni speciale în Irak și Afganistan.
Între timp, odată cu apropierea termenului-limită, Guvernul Japoniei urmează să ia o decizie cu privire la modul în care va răspunde ultimatumului.