Inspectorii ONU pentru armament chimic se vor întoarce în curând în Siria. Poziția României după raportul Națiunilor Unite
Inspectorii ONU specialiști în arme chimice urmează să se întoarcă „în curând” în Siria cu scopul de a ancheta cu privire la diverse acuzații formulate împotriva regimului și opoziției, a anunțat miercuri șeful acestora, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Da, ne vom întoarce în Siria. Calendarul nostru nu a fost stabilit, deci nu pot să spun când, dar se va întâmpla în curând”, a declarat pentru AFP șeful inspectorilor, suedezul Aake Sellström.
MAE citește în cheie americană raportul ONU privind armele chimice
Ministerul Afacerilor Externe a salutat marți, într-un comunicat remis gândul, raportul Misiunii ONU făcut public și transmis României luni seară, în care experții trimiși în Siria constată folosirea armelor chimice în atacul care a avut loc în 21 august, în urma căruia se estimează că au murit peste 1.400 de oameni, printre care sute de copii.
„Având în vedere concluziile clare în acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE își exprimă consternarea și profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scară relativ largă, inclusiv împotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodată, MAE constată, cu deplină îngrijorare, faptul că Misiunea ONU deține probe clare și convingătoare potrivit cărora în zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol conținând agent sarin”, a transmis diplomația română, care a subliniat încă o dată că folosirea armelor chimice, în orice circumstanțe, reprezintă „o încălcare gravă a dreptului internațional”.
Interesant de remarcat în mesajul ministerului condus de Titus Corlățean (foto) este că țara noastră a ales să citească raportul (prezentat în detaliu de gândul AICI) într-o „cheie americană”. Mai exact, la fel ca Statele Unite și, ulterior, alți aliați europeni, între care Franța și Marea Britanie, România a interpretat descrierea atacului din Ghouta (Damasc) și a arsenalului folosit drept o dovadă clară că vinovat de tragedie este Bashar al-Assad, forțele rebele neavând resursele unui astfel de atac: „(…) probele și constatările din Raportul Misiunii ONU, coroborate cu celelalte elemente de probă în acest sens făcute publice anterior, conduc la concluzia că elemente ale regimului sirian sunt responsabile pentru utilizarea armelor chimice la Ghouta”, a explicat MAE.
Totodată, Ministerul de Externe a spus că speră într-o adoptare cât mai rapidă a unei rezoluții a Consiliului de Securitate, în vederea implementării acordului la care SUA și Rusia au ajuns în 14 septembrie și care prevede un plan etapizat pentru eliminarea armelor chimice în Siria. Problema pe care o presupune această rezoluție este că americanii doresc ca textul să includă și o eventuală folosire a forței în cazul în care Siria nu își respectă angajamentul. Rusia, în schimb, refuză orice fel de referire la o posibilă intervenție militară, indiferent de circumstanțe.
U.N. Report on Chemical Attack in Syria