Eliezer „Eli” Feldstein, un colaborator al premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, este suspectat că ar fi la originea unei scurgeri de informații care ar fi pus în pericol negocierile referitoare la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.
Potrivit presei israeliene, el ar fi divulgat informații clasificate către instituții europene de presă, inclusiv informații cu implicații în siguranța națională a țării.
Numele altor trei suspecți rămân deocamdată necunoscute, nefiind publicate de instanță, dar există informații că aceștia au legături cu instituții din domeniul apărării, notează Times of Israel.
Aceasta a fost deja catalogată drept una dintre cele mai grave breșe de securitate din istoria țării. Detaliile publice sunt puține în acest moment, dar instanța a explicat că există în acest moment patru suspecți, printre care și Feldstein.
Suspecții au fost prezentați duminică unei instanțe din Rishon LeZion. Feldstein este acuzat că ar fi accesat informații secrete ale Armatei israeliene (IDF) pe care, ulterior, le-ar fi divulgat unor jurnaliști străini.
„Investigația a început după ce au apărut suspiciuni semnificative la Shin Bet și IDF – inclusiv ca urmare a unor articole din media – că informații secrete și sensibile au fost preluate de la IDF și difuzate ilegal, stârnind îngrijorări cu privire la atingeri grave la adresa securității naționale și la punerea în pericol a surselor informațiilor. Ca urmare, s-ar fi putut aduce prejudicii capacității organismelor de apărare de a atinge obiectivul de a elibera ostaticii”, au transmis judecătorii.
Potrivit instanței, aceste fapte ar fi putut afecta capacitatea Israelului de a elibera ostaticii Hamas din Fâșia Gaza.
În ultimele zile, Netanyahu a încercat să se distanțeze de caz, susținând că nimeni din biroul său nu a fost arestat sau nu era investigat. De asemenea, premierul a respins acuzațiile potrivit cărora scurgerile de informații ar fi fost oportune din punct de vedere politic pentru el.
Există suspiciuni potrivit cărora un document transmis de Feldstein ar fi stat la baza unui articol din ziarul german Bild care spunea că Hamas poartă discuții despre ostaticii din Gaza ca o formă de război psihologic împotriva Israelului.
Un articol intens criticat publicat în Jewish Chronicle, care a fost ulterior șters, susținea că un document descoperit de IDF în Fâșia Gaza arăta că liderul Hamas, Yahya Sinwar, plănuia să scoată ostaticii din Fâșia Gaza prin Egipt.
Presa israeliană și-a exprimat scepticismul cu privire la aceste articole, care păreau să fie scrise doar pentru a-l pune pe Netanyahu într-o lumină favorabilă și să îl absolve de vina pentru eșecul negocierilor, mai notează sursa citată.
Cazul a devenit public pentru prima dată vineri, la patru zile după ce Feldstein a fost arestat preventiv de poliție, cel puțin până marți, când este programată o altă audiere.
Ynet transmite că anchetatorii examinează patru probleme separate în caz: scurgerea de documente strict secrete; permisiunea acordată unui consilier fără autorizație de securitate să participe la întâlniri și să intre în spații interzise pentru el, neglijență în manipularea documentelor clasificate și utilizarea documentelor pentru a influența opinia publică.
Unii dintre suspecții din ancheta în curs ar putea risca până la 15 ani de închisoare, mai spune Ynet, citând un oficial care este la curent cu detaliile acestui caz.
Sursa foto: Shutterstock