Instanța supremă din SUA permite aplicarea blocadei anti-musulmani a lui Trump. Care este singura excepție
Curtea Supremă de Justiție a decis, luni, să permită implementarea, în mare parte, a măsurilor conținute în ordonanța antiimigrație emisă de președintele Donald Trump. Ordonanța prezidențială din 6 martie prevede suspendarea acordării vizelor timp de 90 de zile pentru cetățenii din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. De asemenea, primirea refugiaților ar urma să fie suspendată timp de 120 de zile, pentru a le permite instituțiilor guvernamentale americane să implementeze proceduri mai puternice de verificare a străinilor care vor să intre în Statele Unite.
În virtutea deciziei Curții Supreme, o victorie a lui Donald Trump, toate măsurile antiimigrație, care până acum erau blocate de instanțe inferioare, vor intra în vigoare în 72 de ore.
Argumentele în cazul legalității măsurilor de urgență vor fi reanalizate de Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie.
Practic, până în octombrie, instanța supremă permite blocarea venirii în Statele Unite a cetățenilor din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria și Yemen care „nu au relații de bună-credință cu o persoană ori entitate din Statele Unite”, notează ziarul The Washington Post. Instanța îi cere președintelui să finalizeze planul promis de revizuire a procedurilor de verificare, ceea ce ar putea însemna că problema se va rezolva până când instanța va analiza în totalitate măsurile antiimigrație, adică în octombrie.
Chiar și înainte de hotărârea Curții Supreme, interdicțiile vizau doar persoanele care solicită acum vize, nu pe cele care aveau deja viză ori drept permanent de rezidență (cardul verde). Ordonanța prezidențială conține excepții pentru străinii care vor să intre în SUA pentru reluarea studiilor sau a activităților profesionale, pentru vizitarea soției, unui copil sau a unui părinte care sunt cetățeni americani, precum și pentru „activități semnificative de afaceri ori obligații profesionale”. De asemenea, refugiații în tranzit sunt exceptați de la interdicții.
Victoria lui Donald Trump la instanța supremă a fost posibilă după restabilirea majorității conservatoare de 5-4 prin numirea judecătorului Neil Gorsuch.
„Decizia Curții Supreme (…) reprezintă o victorie pentru Administrația Donald Trump, dar impactul va fi mult mai puțin sever decât semnala președintele. Acest lucru, pentru că instanța supremă permite interzicerea venirii în SUA doar a persoanelor care «nu au relații de bună-credință cu o persoană ori entitate din Statele Unite»”, comentează The Washington Post.
„Vor apărea numeroase procese judiciare pentru a se stabili cine are «relații de bună-credință cu o persoană ori entitate din Statele Unite»”, subliniază agenția Reuters.