Prima pagină » Știri externe » Institutul de Statistică al Germaniei: Migrația nu va întineri țara

Institutul de Statistică al Germaniei: Migrația nu va întineri țara

Institutul de Statistică al Germaniei: Migrația nu va întineri țara
Conform Destatis, pentru ca imigranții să reușească să întinerească populația Germaniei, ar fi nevoie ca în țară să intre în fiecare an aproximativ jumătate de milion de azilanți, până în 2040.

Migrația va avea doar un efect redus asupra îmbătrânirii populației Germaniei, în ciuda  numărului mare de azilanți care intră în țară, indică oficiul german de statistică, Destatis, citat de site-ul Deutsche Welle.

Numărul actual de refugiați care fug de conflict, din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, nu poate fi susținut an de an, ceea ce face ca Germania să nu se poată baza doar pe imigranți pentru a rezolva problema pe care o reprezintă îmbărânirea excesivă a cetățeniilor săi și numărul foarte mic de nașteri, se mai afirmă în raport.

Aportul imigranților este unul pe termen scurt și în ciuda numărului mare al acestora ei abia ar putea să încetinească ritmul îmbătrânirii populației Germaniei, mai estimează Biroul Federal de Statistică. 

Deoarece Germania este o țară cu un sistem puternic de beneficii sociale, ea depinde de forța de muncă tânără, care să plătească taxe. În acest context, unii germani au sperat că numărul mare de imigranți va reuși să le salveze sistemul social prin asigurarea de forță de muncă. Declinul veniturilor fiscale colectate de statul german se datorează în principal ratei scăzute a natalității în rândul nemților, rezultă din raportul Destatis.

Diferența demografică între bătrâni și tineri, în Germania, este atât de mare încât chiar nivelul actual, uriaș, de imigrație nu poate inversa tendința, așa că pentru a opri scăderea numărului de tineri în Germania, țara ar avea nevoie de un număr suplimentar de 470.000 de imigranți mai tineri pe an, conform raportului publicat de Biroul Federal de Statistică.

Astfel, până în 2040, numărul germanilor în vârstă de și peste 67 de ani ar urma să ajungă la cel puțin 21,5 milioane, comparativ cu 15,1 milioane în 2013, reprezentând o creștere de 42%. În aceeași perioadă numărul celor apți de muncă cu vârste cuprinse între 20 de ani și 66 de ani se așteaptă să scadă cu 25%, ajungând la 13 milioane.

Citește și