Prima pagină » Știri externe » Insula grecească Icaria are planuri de secesiune. Cărei țări din Europa continentală ar vrea să i se anexeze

Insula grecească Icaria are planuri de secesiune. Cărei țări din Europa continentală ar vrea să i se anexeze

Planuri de secesiune

În loc să fie prilej de sărbătorire a trecutului, aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenței insulei Icaria de Imperiul Otoman a adus în prim-plan niște planuri îndrăznețe de viitor: o nouă secesiune, de această dată de Grecia, se arată într-un articol Der Spiegel.

La începutul acestei săptămâni, cotidianul italian Libero scria, citând localnici de pe insula din Marea Egee, că Icaria ar căuta să se rupă de Grecia și să devină insula altui stat.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Ipoteza a fost catalogată de oficialii eleni drept un „mit”.

Cu toate acestea, mare parte din cei 9.000 de localnici ar lua în serios o nouă proclamare a independenței, pentru că se simt „ignorați” de Atena. „Guvernul a uitat de noi de ani de zile. Dacă nu decide acum să ne dea un spital și străzi noi, am putea să ne despărțim de Atena”, au explicat localnicii, potrivit Libero.

„Ar fi foarte dificil să rămânem independenți, dar am putea să cerem să fim anexați unui alt stat – în mod cert nu Turcia, dar poate Austria”, au mai spus icarienii intervievați de presa italiană.

Dacă oamenii de pe insulă ar vrea, cu adevărat, să nu mai fie teritoriu grecesc, ci austriac, Viena ar trebui să își modifice constituția, potrivit unui expert în drept internațional de la Unviersitatea din Linz, citat de cotidianul Heute. De asemenea, dacă ar face o astfel de „anexare pașnică”, Austria ar urma să preia și partea Icariei din datoria Greciei, adică aproximativ 250 de milioane de euro. Conform unui sondaj online realizat de jurnaliștii austrieci, oamenii ar fi de acord ca Austria să anexeze Icaria.

Cu toate acestea, Der Spiegel avertizează că planurile secesioniste ar putea să nu fie mai mult decât un amestec de mituri și zvonuri.

Icaria, insulă care poartă numele lui Icar, fiul lui Daedalus, din „Metamorfozele” lui Ovidiu, a făcut parte, începând cu secolul al XVI-lea, din Imperiul Otoman. Și-a proclamat independența în 17 iulie 1912, însă, după numai cinci luni, a semnat o înțelegere de anexare cu Grecia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ocupată de italieni și de nemți. Icaria mai este numită și „Insula roșie”, deoarece aici au fost exilați comuniștii după războiul civil grec.

Autor

Citește și