Prima pagină » Știri externe » Insule în pericol să dispară până la sfârșitul acestui secol. Sunt printre destinațiile de concediu preferate de români

Insule în pericol să dispară până la sfârșitul acestui secol. Sunt printre destinațiile de concediu preferate de români

Insule în pericol să dispară până la sfârșitul acestui secol. Sunt printre destinațiile de concediu preferate de români

Unele dintre cele mai apreciate insule de către românii care își petrec concediul în străinătate sunt în pericol să dispară până la sfârșitul acestui secol. Maldivele își trăiesc ultimii ani, avertizează autoritățile. Dacă nu se va acționa coordonat și cât mai urgent pentru a combate schimbările climatice, aceste insule din Oceanul Indian vor fi doar o amintire.

Chiar ministrul Mediului, Aminath Shauna, a lansat avertismentul. El spune că, dacă schimbările climatice vor continua în același ritm ca până acum, țara „nu va mai fi aici” în anul 2100.

Avertismentul ministrului Mediului: „Nu vom supraviețui”

Într-un interviu acordat CNBC, ministrul Aminath Shauna avertizează asupra pericolului. Insulele Maldive vor dispărea în viitorul nu foarte îndepărtat.

Nu vom supraviețui. Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume. Nu există un teren mai înalt pentru noi… Suntem doar noi, sunt doar insulele noastre și marea”, afirmă ministrul Aminath Shauna.

La ultima reuniune de la Davos, Forumul Economic Mondial a estimat că în jur de 80% din populația planetei va fi afectată de schimbările climatice ce se vor produce în următoarele trei decenii. În plus, din ultimele calcule efectuate, oamenii de știință afirmă că nivelul oceanelor ar putea crește cu peste un metru până în anul 2100. Iar dacă previziunea lor se va adeveri, atunci faimosul arhipelag Maldive va fi printre locurile cele mai puternic lovite.

  • 80% din cele 1.190 de insule din Arhipelagul Maldive sunt la numai un metru deasupra nivelului Oceanului Indian. Peste 90% din insule au raportat inundații, iar 97%, eroziuni ale țărmului.

„Veniturile, hrana și supraviețuirea noastră depind de felul în care abordăm astăzi aceste vulnerabilități. Viitorul țării noastre, al poporului nostru și al culturii noastre, toate depind de acțiunile noastre de astăzi. Avem nevoie ca fiecare om să abordeze schimbările climatice la un nivel personal și la un nivel politic de către guverne”, insistă ministrul Mediului, care vorbește despre „obiective ambițioase pentru a ajuta nu doar Maldivele, ci toate micile state insulare”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și