„Dragă frate, în sfârșit”, i-a spus șeful Bisericii Catolice Patriarhului rus Chiril, îmbrățișându-se cu ocazia întâlnirii istorice din Cuba, prima între liderii celor două comunități creștine după Marea Schismă din anul 1054.
„Acum, lucrurile sunt mai ușoare”, a replicat Chiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, potrivit ziarului italian La Stampa.
„Este mai clar că este voința lui Dumnezeu”, a adăugat Papa Francisc.
Întâlnirea privată între Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și Papa Francisc a durat aproximativ două ore, în incita aeroportului din Havana, în prezența Mitropolitului Hilarion, consilierul pentru Relații Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului pontifical pentru Unitatea creștinilor, și a interpreților.
O declarație comună prezentată după întrevedere pledează pentru coexistența în pace și comuniune a membrilor celor două comunități creștine, enumerând priorități comune precum încetarea conflictului separatist din estul Ucrainei și a persecuțiilor care vizează creștinii în Orientul Mijlociu, scrie The Wall Street Journal.
„Suntem preocupați în primul rând de acele regiuni ale lumii unde creștinii sunt victime ale acțiunilor de persecutare. În multe țări din Orientul Mijlociu și din Africa, familii întregi, sate și orașe ale fraților noștri întru Hristos sunt exterminate. Bisericile din aceste zone sunt distruse și jefuite în mod barbar, obiectele sacre sunt profanate, monumentele sunt distruse”, se arată în declarația comună.
„Sperăm că întrevederea noastră contribuie la restabilirea unității dorite de Dumnezeu”, precizează declarația.
Documentul pastoral adoptă poziții comune în favoarea apărării valorilor creștine fundamentale, inclusiv a familiei tradiționale, criticând secularismul, consumismul și avortul. De asemenea, Papa Francisc și Patriarhul Chiril au denunțat inegalitățile economice din lume, care forțează mase mari de oameni să migreze spre țări dezvoltate.
„Am avut o discuție deschisă, fiind conștienți în mod deplin de responsabilitatea pe care o avem pentru viitorul creștinismului și al civilizației umane”, a declarat Patriarhul Chiril după întrevedere.
„Am vorbit sincer, ca frații”, a explicat Papa Francisc, alături de Patriarhul Chiril, după întâlnirea care a avut loc în incinta Aeroportului Jose Marti din Havana. La conferința de presă din aeroport a fost prezent și președintele Cubei, Raul Castro.
„Nu vreau să plec fără a exprima recunoștința față de Cuba, față de marele popor cubanez și față de președinte. Dacă lucrurile vor continua în această direcție, Cuba va deveni capitala unității”, a adăugat Suveranul pontif.
Relațiile Bisericii Catolice cu Rusia au fost marcate de tensiuni din cauza Bisericilor greco-catolice, care au ritualuri liturgice similare cu cele ortodoxe dar sunt subordonate ierarhic Vaticanului. Clerici ortodocși ruși au acuzat de multe ori Vaticanul că folosește aceste biserici în scop misionar.