Prima pagină » Știri externe » Interdicție de circulație pe timpul nopții într-o țară din Europa. De la Al Doilea Război Mondial încoace nu s-a mai întâmplat asta!

Interdicție de circulație pe timpul nopții într-o țară din Europa. De la Al Doilea Război Mondial încoace nu s-a mai întâmplat asta!

Interdicție de circulație pe timpul nopții într-o țară din Europa. De la Al Doilea Război Mondial încoace nu s-a mai întâmplat asta!

În lupta cu pandemia Covid-19, mai multe țări recurg la tot felul de măsuri menite a împiedica răspândirea noului coronavirus. Astfel, se ajunge la o serie de restricții cum generațiile mai tinere n-au cunoscut, de aici și temerire privind îngrădirea libertăților și pierderea drepturilor cetățenești.

Este cazul Olandei, care a interzis circulaţia pe timpul nopţii. Măsura a intrat în vigoare sâmbătă seară și este valabilă până cel puțin în data de 9 februarie.

Olandezii se revoltă. Pe Twitter

De la cle de-Al Doilea Război Mondial încoace nu s-a mai întâmplat ca în Olanda să fie interzis ieșitul din casă. Amenda pentru încălcarea acestei măsuri este de 95 de euro, potrivit informaţiilor furnizate de guvernul batav. Sunt posibile anumite derogări, în special pentru persoanele care se întorc de la înmormântări sau pentru cei care trebuie să lucreze, dar numai cu condiţia prezentării unui document justificativ. În schimb, proprietarii de câini au voie să iasă fără a fi nevoie să prezinte un document.

Potrivit premierului demisionar Mark Rutte, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este menită să evite impunerea unei măsuri similare pe timpul zilei, în contextul în care, de la începutul pandemiei, olandezii nu au fost niciodată nevoiţi să îşi justifice deplasările. Pe lângă opoziţia manifestată de anumiţi deputaţi, printre care liderul de dreapta Geert Wilders, măsura a suscitat nemulţumirea unei părţi a populaţiei. Sâmbătă, cuvântul cheie „AvondklokProtest” („Protest împotriva stării de asediu”) era în tendinţe pe Twitter.

Premierul Rutte şi guvernul său au demisionat săptămâna trecută în urma unui scandal legat de alocaţiile pentru copii, dar vor continua să gestioneze ţara până la alegerile parlamentare, programate pe 17 martie. În Olanda, magazinele nealimentare şi şcolile au fost deja închise, iar cafenelele şi restaurantele au obloanele trase încă de la mijlocul lunii octombrie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și