INTERNAȚIONAL. Ceartă între aliați. Franța se retrage din exercițiul militar Sea Guardian. Vom avea NATO fără Turcia?!
Ceartă între doi aliați puternici din cadrul NATO și deja multe voci vorbesc despre o ruptură fără precedent în cadrul Organizației Nord-Atlantice. Franța și Turcia sunt cu săbiile pe masă, relațiile diplomatice fiind extrem de tensionate.
Ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Mussa, a informat despre suspendarea Franţei din operaţiunea navală Sea Guardian, un exercițiu militar NATO de amploare desfăşurat în Marea Mediterana. Emisarul lui Erdogan susţine că decizia a fost luată după ce ancheta Alianţei Nord-Atlantice nu a confirmat versiunea Parisului privind un incident produs între nave militare turce şi franceze.
Franța acuză Turcia de agresiune împotriva vaselor sale
Între cele două puteri militare (Franța, singura națiune europeană care deține bomba nucleară, iar Turcia are a doua armată, ca mărime, din NATO, după SUA) nu mai este loc de împăcare. Deocamdată, speră diplomații…
Potrivit ziarului L’Opinion, Franţa a trimis NATO o scrisoare prin care îşi anunţă autosuspendarea din operaţiunea de securitate maritimă Sea Guardian. Parisul reclamă faptul că, în timpul unui incident militar petrecut în 10 iunie, în Marea Mediterană, mai multe nave ale Marinei Turciei şi-au declanşat radarele către fregata franceză Courbet. În plus, soldații turci de pe aceste nave militare s-au echipat cu veste antiglonţ şi au trecut la comanda posturilor cu armament uşor.
Conform Parisului, turcii s-au manifestat agresiv după ce fregata Courbet a încercat să inspecteze un vas suspectat că încalcă embargoul ONU asupra livrării de arme către Libia.
NATO nu confirmă varianta Franței
NATO a deschis o anchetă asupra acestui caz, după ce Parisul a protestat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din Alianţă.
Însă, „se pare că experţii NATO nu au ajuns la aceeaşi concluzie cu Parisul. Am primit informaţia ieri și acum am înțeles că fregata Courbet se retrage din acest exerciţiu militar, Sea Guardian”, a precizat ambasadorul turc Ismail Hakki Mussa în timpul unei audieri în Senatul francez.
În plus, diplomatul turc a dezminţit versiunea Franţei şi a declarat că, de fapt, fregata militară franceză a fost agresivă în raport cu navele „otomane”.
Ministerul Apărării din Franța, precum și „Externele” nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor de a comenta informația.
Cert este că legăturile dintre Franţa şi Turcia, state membre NATO, s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni. Divergenţele sunt legate de Libia, nordul Siriei şi platformele petroliere turce din estul Mării Mediterane, în apropierea Ciprului.