Premierul britanic Boris Johnson face un anunț care lasă în ofsaid administrația de la Beijing. Regatul Unit este pregătit să ofere pașapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong, dacă autoritățile din China vor insista asupra impunerii noii legi privind securitatea națională!
Pentru mulți, lovitura sub centură aplicată Chinei se traduce printr-o anexare din pix a Hong Kongului de către Marea Britanie. Oferind pașapoarte și mai apoi cetățenie milioanelor de locuitori din Hong Kong, Londra atrage din nou în sfera sa de influență fosta colonie.
Într-un editorial apărut în ediţia de miercuri, 3 iunie, a publicaţiilor The London Times şi South China Morning Post, primul-ministru Boris Johnson scrie că „multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat de această lege”.
Prin urmare, „dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”.
Boris Johnson merge mai departe de atât și-l amenință fățiș pe Xi Jinping: „Dacă China îşi impune legea de securitate naţională, guvernul britanic îşi va modifica legile privind imigraţia şi va permite oricărui deţinător al acestui paşaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni şi să obţină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl aşează pe calea spre obţinerea cetăţeniei”!
În prezent, aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări”, care oferă acces fără viză în Regatul Unit pentru şederi de până la şase luni. Dar până la 3 milioane de persoane ar putea fi eligibile pentru obţinerea documentului la care face referire Boris Johnson, care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.
Adoptată de Parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea naţională prevede pedepsirea activităţilor separatiste, subversive și teroriste, precum și ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez. Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie din Hong Kong (2019) şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.
Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării teritoriului de către britanici, să garanteze Hong Kongului o autonomie largă şi libertăţi conform principiului „o singură ţară, două sisteme”.