Luni, 29 iunie, președintele Franței va avea o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, numai că – până atunci – va purta un ”dialog strategic” cu Vladimir Putin, în timpul unei videoconferințe care ar trebui să aibă loc chiar în această după-amiază.
Discuția dintre Macron și Putin se va desfășura în contextul tensionat creat de ”incidentul naval” dintre Franța și Rusia, moment în care liderul din Hexagon a repetat o declarație suprinzătoare, făcută la sfârșitul anului trecut, rămânând la părerea că ”NATO se află în moarte cerebrală”.
”Vă trimit la declaraţiile mele de la sfârşitul anului trecut cu privire la moartea cerebrală a NATO. Consider că este una dintre cele mai frumoase demonstraţii posibile”, a afirmat președintele Macron la finalul unei întrevederi cu omologul său tunisian Kais Saied, la Palatul Elysee.
Alianța Nord-Atlantică, de altfel, a demarat o anchetă după respectivul incident în care au fost implicate nave ale Turciei și Franței.
O fregată franceză – care desfășura o misiune NATO în Marea Mediterană – a vrut să verifice o navă-cargo suspectată că transportă arme în Libia, iar Franța a denunțat ”comportamentul extrem de agresiv” al Turciei.
„Atunci când avem doi membri NATO care au ajuns să fie confruntaţi cu situaţia pe care am trăit-o, este intolerabil”
Președintele Emmanuel Macron
”Dialogul strategic” despre care vorbesc Vladimir Putin și Emmanuel Macron are ca punct de pornire, potrivit Agerpres, ”dorinţa de a avea un schimb de păreri aprofundat pentru a trece în revistă echilibrele strategice în perioada pandemie şi de a aborda principalele crize la ordinea zilei în Consiliul de Securitate”.
Însă discuțiile vor atinge și alte subiecte sensibile, problemele Ucrainei, Libiei, Iranului şi Siriei urmând a fi analizate de cei doi președinți, precum și ”cooperarea în domeniul sănătăţii şi mediului”.
Președinția franceză a transmis că această videoconferință are loc din nevoia de ”clarificare şi de cooperare”, urmând a se discuta și pe margine altor aspecte considerate esențiale de ambele părți implicate – securitatea în Europa, crizele internaţionale şi atacurile cibernetice.