Prima pagină » Știri externe » INTERVENȚIE împotriva Statului Islamic în Siria. Europa și Rusia intră în acțiune

INTERVENȚIE împotriva Statului Islamic în Siria. Europa și Rusia intră în acțiune

INTERVENȚIE împotriva Statului Islamic în Siria. Europa și Rusia intră în acțiune
Franța a efectuat primele atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria

Armata franceză a efectuat primele atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, în urma deciziei de a-și extinde campania aeriană împotriva jihadiștilor din Irakul vecin, a anunțat președinția franceză duminică, fără să precizeze locul și data operațiunilor.

Le Monde scrie că, potrivit informațiilor sale, atacurile aeriene au avut loc joi, pe 24 septembrie. Țintele vizate s-au aflat la Rakka, orașul din centrul Siriei considerat fieful organizației Statul Islamic (SI), precizează publicația franceză.

Președintele François Hollande anunța pe 7 septembrie că, în urma primelor zboruri de recunoaștere efectuate în Siria chiar de a doua zi, urmau să fie efectuate atacuri, justificate de legitima apărare.
„Am (efectuat atacurile) în baza informațiilor colectate în cursul operațiunilor aeriene angajate de mai mult de două săptămâni, cu respectarea autonomiei noastre de acțiune, în coordonare cu partenerii noștri din coaliție”, se arată în comunicatul emis duminică de către Palatul Elysée.

Armata îi va ataca pe „toți cei care amenință Franța’, declara la rândul său ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian într-un interviu acordat le Monde pe 18 septembrie. Însă, în pofida faptului că forțele aeriene franceze sunt integrate în comandamentul american pentru atacuri în Irak, Parisul insista că operațiunile în Siria sunt efectuate în mod autonom. „Suntem integrați în securizarea spațiului aerian sirian de către americani, dar avem libertatea de apreciere, a țintelor informațiilor și acțiunilor noastre”, preciza Le Drian.

Centre de comandament, tabere de antrenament și logistică aparținând organizației teroriste – ceea ce militarii numesc „centre de gravitate” ale adversarului – urmează să fie vizate în săptămânile următoare, scrie Le Monde.

Potrivit Apărării, nu va fi vorba despre o „campanie masivă de atacuri”, ci despre atacuri țintite.

Serviciile franceze de informații, consolidate de o operațiune informatică a Comandamentului Cibernetic din cadrul Statului Major care a ajuns până la grupare, au identificat mai multe ținte SI la Rakka.

Aceste prime atacuri ar putea să fi vizat cartierul general din care sunt comanditate numeroase atacuri vizând Europa și Franța în particular, scrie Le Monde.

Intervenția avioanelor franceze în această zonă nu este lipsită de riscuri. Trupele lui Bashar al-Assad atacă și ele, de puțin timp, din nou, combatanți SI.

În plus, Rusia și-a consolidat, în ultimele zile, mijoacele militare în Siria, cu scopul de a susține regimul, mobilizând aproximativ 30 de avioane de spionaj și de atac – de tip Su-24 și Su-30 – la sol. Spațiul aerian de la Rakka, este deci cât se poate de „aglomerat”.

La Paris, surse din domeniul Apărării au sugerat inițial că forțele aeriene urmau să intervină doar în zone în care nu zboară avioane siriene și în care nu există sisteme de apărare antiaeriene care să le vizez – deci că nu vor trece la est de paralela 38. Însă armata lui al-Assad continuă să bombardeze SI atât la Deir ez-Zor, cât și la Rakka.

„Acest lucru confirmă informațiile noastre, potrivit cărora Franța s-a înscris în noua coordonare între forțele prezente – americane și siriene în primul rând – împotriva Daech (acronimul SI în arabă)”, scrie Le Monde, care adaugă că „avioane de vânătoare rusești, dar și siriene, nu vor fi ținte, cu condiția să nu comită atacuri împotriva coaliției anti-SI”.

Le Drian a dat asigurări pentru Le Monde că nu există „nicio” informare reciprocă cu rușii și sirienii.

Aproximativ 800 de militari francezi sunt mobilizați în cadrul Operațiunii Chammal, începând din 2014.
În Irak, Chammal include operațiuni aeriene în cadrul coaliției internaționale conduse de către forțele americane, dar și misiuni de consiliere a armatei irakiene la Bagdad și misiuni de asistență armată acordată luptătorilor kurzi peshmerga.

Aproximativ 60 de specialiști fac parte din statele majore ale coaliției, la Tampa (Florida), în Kuwait, la Bagdad și, mai ales, la Cartierul General al Operațiunilor Aeriene de la Al-Udeid, în Qatar.

În Irak, Franța a efectuat, începând din septembrie 2014, aproximativ 200 de atacuri, reprezentând aproximativ 5% din total.

Rusia coalizează Iranul și Siria, în domeniul informațiilor anti-Stat Islamic

Irakul a încheiat un acord pentru a împărtăși informații cu Rusia, Iranul și Siria în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI), a anunțat duminică o sursă militară irakiană, relatează CNN.

Această sursă a evocat „îngrijorări tot mai puternice ale Rusiei cu privire la faptul că mii de teroriști ruși pot comite acte criminale în cadrul ISIS (un acronim al SI)”.

Acest acord este anunțat în contextul în care Statele Unite sunt îngrijorate de recenta mobilizarea militară a Rusiei în Siria și pare să confirme unele suspiciuni americane cu privire la existența unei cooperări între Bagdad și Moscova.

O coaliție condusă de către Washington efectuează, de anul trecut, atacuri aeriene împotriva unor poziții SI în Irak și Siria. Însă, în prezent, Rusia își sporește prezența în regiune.

Președintele american Barack Obama urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin luni – pentru prima dată după un an – pentru a discuta despre planurile Moscovei în Siria.

Rusia a trimis avioane, tancuri și sisteme de rachete în această țară devastată de război, potrivit Pentagonului.

Statele Unite urmăresc de asemenea îndeaproape informații cu privire la crearea unei operațiuni la Bagdad, în vederea unei coordonări a eforturilor între elemente irakiene, iraniene, ruse și siriene.

Aceasta nu ar fi prima cooperare între aliați și inamici ai Statelor Unite în lupta împotriva Statului Islamic.
Guvernul irakian întreține relații puternice cu Iranul, care a antrenat, consiliat și susținut milții șiite irakiene care luptă împotriva SI.

De asemenea, Australia a anunțat, în aprilie, că va împărtăși anumite informații cu Iranul, îndeosebi cu privire la jihadiști din Australia care se duc în Irak pentru a lupta în cadrul SI.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică militară de la Moscova a declarat pentru Interfax că centrul de coordonare de la Bagdad urmează să fie condus prin rotație de către ofițeri din cele patru țări, începând cu Irakul, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL).

De asemenea, o comisie ar putea să fie creată, la Bagdad, pentru a plănui operațiuni militare și a coordona unități ale forțelor armate în lupta împotriva SI, a adăugat această sursă.

Un oficial de la Ministerul rus de Externe declara vineri pentru Interfax că Moscova ar putea, „în mod teoretic”, să se alăture coaliției anti-SI conduse de către Statle Unite, dacă Damascul este inclus în cadrul eforturilor internaționale împotriva grupării teroriste și dacă orice operațiune militară internațională în Siria are la bază un mandat ONU.

În pofida unor ajutoare în valoare de peste 20 de miliarde de dolari și unei formări acordate de către Statele Unite, armata irakiană aproape s-a prăbușit în fața avansării Statului Islamic, care deține controlul asupra unor bucăți importante din nordul și vestul acestui producător de petrol și membru OPEC.

Citește și