Prima pagină » Știri externe » Intervenție în forță a polițiștilor din NEW YORK împotriva studenților protestatari pro-palestinieni de la Universitatea „Columbia”

Intervenție în forță a polițiștilor din NEW YORK împotriva studenților protestatari pro-palestinieni de la Universitatea „Columbia”

Intervenție în forță a polițiștilor din NEW YORK împotriva studenților protestatari pro-palestinieni de la Universitatea „Columbia”

Poliția din New York a intervenit în forță, marţi seară, 30 aprilie, în campusul Universităţii Columbia”, împotriva studenților protestatari pro-palestinieni, care ocupaseră de doar câteva ore o clădire.

Tinerii instalaseră și o tabără de corturi la şcoala Ivy League, arată CNN.

Operațiune ca-n filme împotriva studenților

Imaginile transmise în direct de televiziunile americane au semănat cu scenele din filmele de acțiune de la Hollywood. Polițiști cu echipament tactic și cască au escaladat clădirea din Manhattan folosind un vehicul cu o scară pentru a putea ajunge la o fereastră deschisă de la etajul al doilea.

„Îl evacuăm”, au fost auziți strigând polițiștii ce mărşăluiau spre clădirea ocupată a Hamilton Hall. „Rușine, rușine!”, s-a ripostat din interior și dinspre grupul de studenți adunat în campusul universitar să asiste la intervenția forțelor de ordine.

În doar câteva minute, polițiștii au eliberat clădirea, conducând spre dube zeci de studenți încătușați. Aproximativ 50 de persoane au fost reținute.

„Palestina liberă!”, s-a scandat din mulțime.

Acord la Universitatea „Brown”

În zeci de alte universităţi americane au loc proteste împotriva războiului din Fâşia Gaza, iar studenţii care participă la această mişcare cer Casei Albe să renunţe la politica de susţinere a Israelului.

Mişcarea de protest a plecat de la Universitatea „Columbia”, unde aproximativ 100 de tineri au fost arestați la 18 aprilie, iar de acolo revolta s-a extins către multe alte campusuri universitare din SUA.

Universitatea „Brown”, care face parte dintr-un grup prestigios de campusuri din nord-estul Statelor Unite, a anunţat un acord cu studenţii protestatari, primul de acest fel în criza ce zguduie lumea studenţească americană.

Preşedintele universităţii din Providence (Rhode Island), Christina Paxson, a salutat, într-un comunicat de presă, desfiinţarea unei tabere de studenţi şi activişti pro-palestinieni în schimbul promisiunii Consiliului de Administraţie că va decide cu privire la „posibile dezinvestiţii de la companii ce permit şi profită de pe urma genocidului din Gaza”.

Tăierea legăturilor dintre marile universităţi private americane şi patroni şi companii care au legături cu Israelul face parte din revendicările mişcării studenţeşti şi activiste care apără cauza palestiniană şi se opune războiului purtat de statul evreu împotriva Hamas din Fâşia Gaza.

Studenții apără libertatea de exprimare

Acordul de la Brown este prima concesie acordată de o universitate de elită mişcării naţionale care s-a răspândit în ultimele două săptămâni pe întreg teritoriul Statelor Unite, din California până în vest (Universităţile UCLA, USC etc), nord-est (Columbia, Yale, Harvard, UPenn), sau statele din centrul şi sudul SUA, cum ar fi Texas şi Arizona.

În tabăra improvizată, studenții de la „Browne” au primit încântați vestea acordului. Leo Corzo-Clark a salutat „o victorie uriaşă pentru această mişcare internaţională şi pentru poporul Palestinei”. „Universitatea s-a aşezat să asculte cererile noastre şi să ia în considerare renunţarea la investiţiile în război, moarte, ocupaţie”, a adăugat studentul Sam Theoharis.

Demonstraţiile din campusurile americane au reînviat în Statele Unite dezbaterea tensionată de la începutul războiului din Fâşia Gaza între libertatea de exprimare, drepturile constituţionale şi acuzaţiile de antisemitism şi antisionism.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Val de proteste pro-palestiniene în campusurile universitare din America/Sute de studenți au fost ARESTAȚI

Protestele față de ofensiva israeliană în FÂȘIA GAZA continuă la universități din Statele Unite și se extind în Europa

China avertizează SUA că trebuie să aleagă între ”cooperare și CONFRUNTARE” /Washingtonul este preocupat de relațiile Beijingului cu Moscova

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și