Prima pagină » Știri externe » INTERVIU EXCLUSIV| „Rușii cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat”. Scenariile post-război, văzute de un profesor ucrainean, jumătate rus

INTERVIU EXCLUSIV| „Rușii cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat”. Scenariile post-război, văzute de un profesor ucrainean, jumătate rus

Președintele rus, Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică”, explică, într-un interviu pentru Gândul, un tânăr profesor din mamă ucraineancă și tată rus.

Svyatoslav G. a emigrat inițial în Spania, în anul 2014, și acum predă științe și tehnologie în Olanda, la Universitatea din Groningen. Tânărul profesor și-a cunoscut doar familia din Ucraina, deoarece tatăl său nu mai avea pe nimeni atunci când Svyat a venit pe lume. În copilărie, cea mai mare parte a verii a petrecut-o în Ucraina, la Poltava și apoi în Lviv.

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică. Mulți oameni și mulți ruși consideră că este o consecință a egocentrismului lui Putin și a propriei sale agende delirante. Eu personal sunt sfâșiat de ceea ce văd, pentru că există oameni din ambele părți cu care îmi împărtășesc cultura și originea. Civili ucraineni, băieți ruși care au fost mințiți și trimiși la luptă (Guvernul Rus a recunoscut că a folosit soldați conscriși), refugiați ucraineni și mii de civili ruși arestați pentru proteste. Este devastator și mă bucur, totodată, că există cel puțin sprijin și ajutor pentru Ucraina. În schimb, din partea conducătorilor ruși este doar disperare și rușilor le este rușine. Sper ca Putin să se retragă definitiv, pentru că nu a fost ales în mod legal și deciziile lui nu pot fi aruncate pe umerii oamenilor care trăiesc în Rusia”, mărturisește Svyat pentru Gândul.

Atât poporul rus cât și cel ucrainean se așteptau la un conflict, însă în niciun caz la escaladarea unui adevărat război, spune tânărul.

„În 2014 și eu am fost instruit de militari, unul este un insurgent si celălalt membru SAS. Nimeni nu se aștepta cu adevărat la război. Oamenii din ambele țări spuneau că este probabil, însă nimeni nu știa nimic clar. Am fost la Moscova în ziua invaziei și tot ce îmi amintesc este tăcerea care acoperea panica. Toată lumea spera ca invazia să se încheie într-o săptămână”, spune Svyat.

Tânărul împreună cu alți studenți și profesori au reușit să adune peste 3000 de oameni la protestul din Groningen. Totul, în scop umanitar. Au strâns în jur de 15.000 de euro, bani care au mers către oamenii din Ucraina.

Sunt cu adevărat recunoscător pentru sprijinul pe care colegii mi l-au oferit. Nimeni nu m-a vazut altfel pentru că sunt pe jumătate rus”, spune el.

Cum vede sfârșitul regimului lui Putin?

Există o agendă geopolitică clară din partea multor părți și Putin și-a susținut intențiile. Cred că Rusia și din păcate, poporul rus, vor plăti un preț mare pentru corupția guvernamentală. Țara a fost într-o stare groaznică încă din anii 90, dar singura opțiune pentru ca ea să prospere din nou este să se rupă complet de regimul autoritar al lui Putin, care sper că va înceta curând”, explică Svyat.

„În ceea ce privește Ucraina, sper că poate adera la UE și sper că ucraineanul să se poate integra în imaginea de ansamblu a Europei. În cele din urmă, conflictele din Rusia se pot disipa pe fondul unui viitor politic mai pozitiv generat pe plan extern și este important ca Occidentul să lucreze spre conturarea unei alianțe și nu pentru o expansiune militară agresivă. Timpul va spune asta”, spune Svyat.

Cum văd rușii sfârșitul lui Vladimir Putin

„Majoritatea rușilor cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat. Mulți din administrația sa, chiar și militarii, nu erau conștienți de planurile sale de invazie și totuși nu pot face nimic. Rusia este ținută ostatică de liderul său”, spune tânărul profesor din Olanda.

Soluția pentru o nouă Rusie este o nouă administrație și un nou mod de guvernare, adică guvernarea liberală, potrivit profesorului Svyatoslav.

„Reforme complete în poliție și în forțele militare. Descentralizarea puterii Moscovei și redistribuirea resurselor către alte părți ale Rusiei. Cel mai important este restabilirea relațiilor internaționale, concentrându-se pe consolidarea relațiilor cu Occidentul. Din păcate, totul trebuie să se schimbe și să înlocuiască haosul produs”, mai spune profesorul din Țările de Jos.

Citește și
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și