Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, vorbește, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre criza Brexit, despre rezultatele Președinției României la Consiliul UE și despre viitorul reprezentant al țării noastre în Comisia Europeană.
Redăm integral interviul cu ambasadorul României la UE:
MEDIAFAX: Ce aduce nou î n acest an Reuniunea Anuală a Diplomației Române, comparativ cu 2018?
Luminița Odobescu: În primul rând, anul acesta practic s-au discutat reperele pentru anul următor, pentru perioada imediat următoare ale politicii externe. Liniile au fost date foarte clar de către președinte, de către premier, dar evident și de ministrul de Externe. După care am avut sesiunile specifice pe spațiile geografice și pe diversele tematici în ceea ce privește UE. Cred că este o toamnă plină, cu foarte multe provocări, cu foarte multă treabă, pentru că vorbim de noul ciclu instituțional, de finalizarea noii Comisii și de trasarea liniilor de lucru pentru UE, pe baza agendei stratetige adoptate în timpul Președinției române a Consiliului UE. Vorbim în primul rând de Brexit, care dacă ne uităm zilele acestea, sunt foarte multe declarații politice cu impact major asupra activității noastre viitoare, cu impact nu numai pe cetățeni, care e o preocupare importantă pentru autoritățile române.
MEDIAFAX: Cum îi afectează pe românii din Marea Britanie?
Luminița Odobescu: Sunt foarte multe dosare legislative, negocierile pe viitorul buget, sigur Brexit are un impact pe negocierile viitoare în ceea ce privește bugetul UE. Sunt foarte multe schimbări dacă ne uităm numai la agenda strategică, evident la prioritățile noii Comisii, vorbim de schimbările climatice, agenda digitală, noile priorități în materie de politică externă, de toate acestea treptat, treptat, se vor concretiza în acțiuni clare la nivelul UE și practic România trebuie să fie prezentă în aceste discuții.
MEDIAFAX: În ceea ce privește noile evoluții ale Brexit, care va fi impactul asupra românilor și a cetățenilor europeni în general?
Luminița Odobescu: Avem o comunitate importantă de fapt nu numai de cetățeni români. Sunt și cetățeni europeni, în ansamblu sunt peste 3 milioane de cetățeni europeni în Marea Britanie. Drepturile acestora și ale familiilor au fost pe deplin protejate și asigurate prin acordul de retragere. De aceea s-a subliniat că acordul de retragere este cel mai bun instrument pe care îl avem la momentul actual pentru a proteja drepturile cetățenilor români, europeni și ale familiilor acestora. De fapt aceasta a fost o prioritate pentru noi, pentru autoritățile române, pentru diplomații de la Bruxelles în negocierile din cadrul acordului de retragere.
Sigur lucrurile la momentul actual sunt puțin neclare. Riscurile sunt foarte mari de a ne îndrepta spre lipsa unui acord, ceea ce ne preocupă este evident să ne asigurăm ca aceste drepturi ale cetățenilor români, europeni, ale familiilor acestora, vorbim nu numai de cei care lucrează, vorbim de studenți, de cei care circulă, sunt protejate. Acesta a fost și subiectul principal al convorbirilor telefonice dintre președintele României și premierul britanic.
Până la urmă, angajamentele politice, să nu uităm. Totuși, Marea Britanie este și va rămâne, un important partener, nu numai pentru România, dar pentru Uniunea Europeană și plecăm de la această premiză că vom continua buna cooperare în diverse domenii, și cred că este și în interesul Marii Britanii de a asigura aceste drepturi, pentru că vorbim de cetățeni, vorbim de persoane care contribuie, până la urmă, la dezvoltarea diverselor sectoare economice ale Marii Britanii. Deci, până la urmă, cred că este un interes reciproc în aceste domenii. Sigur, sunt foarte multe aspecte sensibile în ceea ce privește retragerea Marii Britanii, și nu numai ceea ce privește drepturile cetățenilor, sunt aspectele economice, situația Irlandei de Nord, backstop, cunoscut în termenii de negociere, deci, sunt foarte multe aspecte în discuție, ele vor fi discutate de către toate statele membre, în încercarea de a identifica soluții.
MEDIAFAX: Unde vor fi discutate aceste aspecte? Va fi o reuniune?
Luminița Odobescu: Vor fi discutate în primul rând, la nivelul ambasadorilor UE, vedem exact care sunt ultimele dezvoltări, se vor discuta, de asemenea, cu partenerii britanici, fiecare își va promova pozițiile naționale în acest sens. Unitatea va fi, de asemenea, un cuvânt cheie, a fost întotdeauna, avem un acord de retragere, care a fost susținut de statele membre, de cei 27, unde sunt, cum am spus, foarte bine detaliate, diversele aspecte de cooperare, de retragere, de fapt, a Marii Britanii, dar avem și o declarație politică, care stabilește pentru moment, termenii unei viitoare relații care este în continuare deschisă pentru a fi discutată.
MEDIAFAX:În opinia dumneavoastră, care ar fi cel mai avantajos portofoliu de comisar european pe care l-ar putea obține acum România?
Luminița Odobescu: Portofoliile au fost, deja, prezentate de doamna prim-ministru, să vedem perioada următoare.