INTERVIU MEDIAFAX cu Victoria Nuland, emisara lui Obama la București: „Trebuie să vedem progrese reale pentru cetățenii României. Asta au cerut oamenii la urne”
Aflată în vizită la București, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a precizat că există „progrese considerabile” în ceea ce privește unele aspecte ale statului de drept, precum renunțarea la legea amnistiei din „Marțea Neagră”, sau referitor la consensul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.
Emisarul președintelui american a remarcat „îmbunătățirea culturii politice” de la București, dar a spus că mai sunt multe lucruri de făcut, precum aprofundarea predictibilității, mai puține ordonanțe de urgență sau un Cod fiscal funcțional.
„Cred că este un impuls pozitiv, dar astăzi am vorbit despre aprofundarea predictibilității pentru ca mediul de business să știe la ce să se aștepte, despre mai puține ordonanțe de urgență, despre importanța unui Cod fiscal care să funcționeze, despre un mediu de afaceri sigur”, spune oficialul american, într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Mediafax.
Pe de altă parte, Victoria Nuland a discutat cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta și cu liderii politici despre noua abordare regională a SUA privind combaterea corupției, avertizând că acesta este o chestiune care ține și de securitatea națională, nu doar de consolidarea democrației.
Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a subliniat că asistăm la „un nou început politic pentru România” și este nevoie de „progrese reale pentru cetățenii României pentru că e clar că asta au cerut oamenii când s-au prezentat la urne”.
Agenția MEDIAFAX prezintă integral interviul acordat, miercuri, de Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice:
Rep.: Ați fost aici anul trecut și de atunci multe s-au întâmplat în regiune, de la intervenția militară a Rusiei în Ucraina până la alegerile prezidențiale din România. Care sunt principalele mesaje pentru oficialii români, pentru politicieni, pentru societatea civilă și pentru media?
Victoria Nuland: A fost un an mai bun de la ultima mea vizită la București. După cum vă amintiți, în urmă cu un an, am spus că noi, în SUA, dorim să avem în România un aliat cât mai puternic și curat posibil. Pot să spun că am avut o vizită foarte bună, am fost foarte mulțumită de ambele întâlniri, cu președintele Iohannis și cu premierul Ponta, au vorbit despre relația lor puternică de colaborare, de cât de mult sunt implicați în avansul României. Cred că există progrese considerabile privind unele măsuri pe care le așteptăm cu interes în ceea ce privește statul de drept, pentru a deveni puternici așa cum meritați, printre care acuzarea înalților oficiali, renunțarea la legea amnistiei din „Marțea Neagră” și la lipsa impunității politicienilor, buna armonie dintre fracțiunile parlamentare în ceea ce privește acordul pentru sprijinirea ajungerii la 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, o cerință a NATO. Sunt încurajată de îmbunătățirea culturii politice, sunt încurajată de consensul larg privind sprijinirea statului de drept, dar este încă mult de făcut. Cred că este un impuls pozitiv, dar astăzi am vorbit despre aprofundarea predictibilității pentru ca mediul de business să știe la ce să se aștepte, despre mai puține ordonanțe de urgență, despre importanța unui Cod fiscal care să funcționeze, despre un mediu de afaceri sigur.
Cred că lucrurile se îmbunătățesc, cred că este foarte bine că românii cer mai multe de la guvernanții lor și suntem foarte mulțumiți să fim partenerii voștri.
În ceea ce privește relația bilaterală, suntem alături în fața agresiunilor din Est, avem încă 500 de soldați americani prezenți aici, în România, suntem foarte mândri de colaborarea noastră. Tocmai am primit un miliard de dolari de la Congres pentru a implementa măsurile de reasigurare, printre care o structură de comandă a NATO aici, am discutat mult despre aceste lucruri, ca și despre sprijinul nostru pentru Ucraina, R. Moldova.
Rep.: Vorbind de Rusia, aceasta consideră NATO și scutul antirachetă drept amenințări la adresa securității sale. Cum comentați?
V.N.: Sistemele de apărare antirachetă sunt construite pentru a face față unor potențiale amenințări venite din sud, nu din Rusia, și am subliniat în mod clar, de nenumărate ori, că nu au de-a face cu Rusia.
Rep.: Statele Unite au o nouă abordare regională privind combaterea corupției, iar autoritățile ungare și-au exprimat deja îngrijorarea în acest sens. Ați discutat cu autoritățile române despre acest plan?
V.N.: A fost un subiect atât în cadrul discuției cu președintele, cât și cu premierul. De asemenea, m-am întâlnit cu liderii mai multor partide politice și cu Coaliția (Coaliția pentru Dezvoltarea României – n.r.) care joacă un rol cheie în ceea ce privește progresele privind transparența, stabilitatea, predictibilitatea, statul de drept. Este ceva despre care am discutat de mai mult timp în România, în Bulgaria, în Ungaria, în Republica Cehă, dar acum vorbim despre ea (combaterea corupției) nu numai ca despre o chestiune ce ține de consolidarea democrației într-o țară, ceva ce creează mai multă predictibilitate pentru investiții și prosperitate, dar și ca despre o chestiune de securitate națională, deoarece corupția oferă pârghii pentru pătrunderea unor influențe străine răuvoitoare în țara voastră. Dacă cineva este „murdar” sau banii sunt murdari pot fi corupți să facă jocurile altora. Am avut o discuție foarte bună despre faptul că nu este vorba doar despre democrație, nu numai despre prosperitate oricât de importante ar fi aceste lucruri, dar în acest moment și despre securitate.
Rep.: Credeți că au înțeles toți mesajul dvs?
V.N.: Nu este nu mesaj nou din partea SUA și cred într-un angajament real din partea președintelui, cred că premierul este mândru de unele măsuri pe care le-a demarat și cred că cei doi s-au angajat să colaboreze bine împreună. Este un nou început, un nou început politic pentru România. Ceea ce avem nevoie să vedem acum este sustenabilitatea acestui impuls pozitiv și trebuie să vedem progrese reale pentru cetățenii României, pentru că e clar că asta au cerut oamenii când s-au prezentat la urne.
Interviul poate fi preluat doar cu acordul scris al Mediafax