Prima pagină » Știri externe » Într-o țară devastată de violențe, Papa Francisc îndeamnă creștinii să-și iubească dușmanii

Într-o țară devastată de violențe, Papa Francisc îndeamnă creștinii să-și iubească dușmanii

Într-o țară devastată de violențe, Papa Francisc îndeamnă creștinii să-și iubească dușmanii
Papa Francisc i-a îndemnat duminică pe catolici să-și folosească dragostea față de Dumnezeu împotriva urii și persecuțiilor din Republica Centrafricană, o țară devastată de violențe între creștini și musulmani, relatează DPA în pagina electronică.

Dragostea arătată dușmanilor „ne protejează de tentația de a căuta răzbunarea și de spirala nesfâșită a represaliilor”, a spus Papa la o mesă la care au participat mii de persoane, la Catedrala din Bangui.

„Cei care predică trebuie să fie, înainte de toate, practicanți ai iertării, specialiști în reconciliere, experți ai milei”, a îndemnat Suveranul Pontif, în vârstă de 78 de ani, în omilia sa.

„În fiecare loc, inclusiv și mai ales în acele locuri în care domnesc violența, ura, nedreptatea și persecuția, creștinii sunt chemați să aducă mărturie acestui Dumnezeu care este dragoste”, a subliniat el.

La începutul mesei, Francisc a deschis „ușa sfântă” a Catedralei, pentru a marca începutul Jubileului Milei, pe 8 decembrie.

„Aceasta este poarta Domnului. Să pășim prin ea și să obținem milă și iertare”, a spus Papa deschizând ușa, așa cum urmează să se procedeze în fiecare dioceză din lume.

La o întâlnire cu comunitățile evanghelice, înainte de mesă, Francisc i-a îndemnat pe toți creștinii să predice Evanghelia și a catalogat lipsa de unitate „un scandal”.

Un „ecumenism de sânge” unește toate comunitățile creștine, care „suferă, fără deosebire, din cauza nedreptății și urii oarbe dezlănțuite de diavol”, a spus Papa, care urmează se se întâlnească luni și cu musulmani, înainte să revină la Vatican.

Francisc a vizitat anterior o tabără în care locuiesc mii de persoane care au fugit din calea violențelor interreligioase.

„Vizita Papei mi-a dat speranță”, a declarat Carole Oubrou, în vârstă de 22 de ani, al cărei soț a fost ucis de membri ai unor miliții în 2013.

„Am sentimentul că harul divin ne va ajuta”, a adăugat ea. Locuitori ai taberei au cântat și au agitat pancarte pe care erau scrise cuvinte ca „dragoste” și „bucurie”. Ei au stat la coadă să-i strângă mâna Papei.

Mii de persoane au fost ucise, iar aproximativ un sfert din populația centrafricană de 4,7 milioane de oameni a fost strămutată, după ce în principal rebeli musulmani seleka l-au îndepărtat de la putere pe președintele Francois Bozize, un creștin, în martie 2013.

După ce a sosit la Bangui, duminică dimineața, Francisc s-a întâlnit cu președinta interimară centrafricană Catherine Samba-Panza și cu alți demnitari, pe care i-a îndemnat la respingerea xenofobiei.

Unitatea „este necesar să fie trăită și construită pe baza minunatei diversități a mediului nostru, evitând tentația fricii față de ceilalți, față de nefamiliar, față de ceea ce nu face parte din grupul nostru etnic, față de opiniile noastre politice sau confesiunile noastre religioase”, a spus el.

Prezentându-se drept un „pelerin al păcii”, Suveranul Pontif a anunțat că Biserica Catolică locală are să acționeze în vederea reconcilierii în Republica Centrafricană.

Papa a fost primit de către reprezentanți musulmani și catolici, la sosirea pe aeroportul de la Bangui, ultima etapă a turneului său de șase zile în Africa, în care a vizitat de asemenea Kenya și Uganda.

„Sfântul Părinte nu a venit în Republica Centrafricană pentru catolici, ci pentru centrafricani. Este un semn bun de reconciliere între musulmani și centrafricani”, a declarat El Adji Tchakpabrede, un reprezentant al comunității islamice din această țară.

Unii s-au temut că extremiști dintr-una dintre taberele implicate în conflictul cenntrafrican ar putea folosi vizita Papei pentru a instiga la violență în țară, în care confruntările s-au soldat, începând din septembrie și până în prezent, cu cel puțin 90 de morți.

Francisc a folosit „papamobilul” în cursul acestei vizite, în pofida unor înrijorări potrivit cărora autoritățile locale nu ar fi capabile să-i garanteze siguranța.

Autoritățile au primit sprijin din partea a peste 10.000 de Căști Albastre și trupelor franceze prezente în țară. Membri ai trupelor de menținerea păcii, înarmați cu mitraliere, au escorat convoiul papal, survolat de către un elicopter ONU.

Această primă vizită a lui Francisc într-o zonă de conflict este cea de-a 11-a sa vizită de când este papă, în 2013.

În Africa trăiesc aproximativ 180 de milioane de catolici, iar numărul lor crește mai rapid decât oriunde altundeva în lume.

Citește și