Potrivit lui Anatol Ursu, moderatorul emisiunii „Sfatul Țării” la postul 10TV, întreaga redacție de știri a fost concediată din cauza unei știri care prelua declarația unui europarlamentar german. Acesta a criticat dur regimul Plahotniuc-Dodon, pentru expulzarea a șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee Orizont.
„Aceasta este știrea așa cum a fost difuzată la 10TV, din păcate este fără partea de început (cap video) pentru că am preluat-o din jurnalui de la 19.00 cu Alina Panico. Știrea începe cu „acesta” referire făcându-se la europarlamentarul Helmut Scholz”, scrie Ursu pe pagina sa de Facebook.
Știrea menționează declarația deputatului Parlamentului European din partea Grupului Stânga Europeană, Helmut Scholz, care susține că Uniunea Europeană își pierderea încrederea în posibilitățile Republicii Moldova de a îndeplini angajamentele asumate în Acordul de Asociere.
În articolul „Tot mai departe de valorile europene” pentru portalul Vocal Europe, oficialul european a menționat că posibilitățile de cooperare și apropiere a Republicii Moldova și UE se află „sub un mare semn de întrebare, după ce șapte cetățeni turci, profesori la rețeaua de licee „Orizont”, doi dintre care au ocupat funcția de director, iar trei locuiau în Republica Moldova de peste 20 de ani și erau căsătoriți cu cetățene ale RM, pe 6 septembrie au fost reținuți pe neașteptate, duși de ofițerii SIS la aeroport și – din informațiile din presă – transportați cu o cursă charter pe un aerodrom militar în apropiere de Istanbul”.
Jurnalistul Anatol Ursu explică, într-o filmare postată pe pagina sa de socializare, ce s-a întâmplat la postul 10TV.
„Cel mai mult mă întristează nu știrea în sine, oricum eram pregătit pentru această situație. Cel mai mult mă întristează că mulți unioniști cu bun simț și personalitate au fost folosiți pe gratis de Plahotniuc. Și e trist că mulți din ei chiar au căzut în plasă și începeau să alunece pe teren dubios: lipsa de interes față de crimele lui Plahotniuc, de exemplu. Și critica înrăită față de opoziție (de parcă ce se întâmplă în țară e din cauza lui Năstase și Maia Sandu). Nu că aș condamna critica lor, e firesc și sănătos să ne exprimăm părerile critic, dar dacă tot o faci – să îi critici pe toți”, scrie pe Facebook unul dintre tinerii susținători ai jurnaliștilor concediați, student la științe politice.
„Când întreaga redacție este concediată pentru difuzarea știrii despre criticile aduse la adresa puterii din Chișinău, asta înseamnă C E N Z U R Ă. Știu că avem și alte redacții „cenzurate” – și, din păcate, mult prea multe – dar să se ajungă până la concedierea întregii echipe, asta e tare de tot”, scrie o altă susținătoare a echipei, jurnalista Natalia Morari.