Învățăturile „invadatorului” Spirescu pentru Daily Mail: o poveste despre MÂNDRIA și PREJUDECATA de a fi român
Pe parcursul lui 2013, publicația britanică Daily Mail avertiza că românii și bulgarii vor invada Regatulul odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014. După un an de zile de campanie împotriva României și a romilor, britanicii au fost invadați de un singur român: Victor Spirescu, realitate recunscută în premieră de același tabloid, ce publică acum un interviu „care deschide ochii”, în care îl pune pe acesta într-o lumină mult mai favorabilă. Nu același lucru îl face și Spirescu, însă, care are un discurs plin de stereotipuri despre locuitorii din țara gazdă și, mai mult decât atât, critică egalitatea dintre femei și bărbați cu care s-a confruntat în Marea Britanie.
„Englezoaicele sunt atât de zgomotoase și de bețive încât abia aștept să întorc acasă, în România”,asta deși câștigă 60.000 de lire sterline (76.000 de euro). Așa începe interviul Daily Mail, un articol în care amintește de situația de anul trecut, când Victor Spirescu a fost singurul român care a trecut granița către Regat.
„Mă sperie fetele britanice. Îmi este dor de cultura din România, de tradiții. Nu mă înțelegeți greșit, fetele britanice sunt frumoase – au gene bune. Dar se comportă foarte diferit de fetele din România”, povestește el, în interviul pentru Daily Mail. După care adaugă: „Ele (femeile britanice, n.red.) sunt, știți voi, egale cu bărbații și nu știu ce să cred despre asta. Eu am nevoie de o fată care să îmi gătească și să îmi spele hainele, dar deocamdată trebuie să mă descurc singur. Cultura este o problemă”, continuă românul, care, amintim, a fost condamnat cu suspendare în 2011 pentru că și-a agresat fosta iubită.
Pe 1 ianuarie 2014, Victor Spirescu avea în intenție să lucreze într-o spălătorie, însă între timp s-a reorientat. Acum se laudă că ar câștiga aproximativ 300 de lire sterline pe zi și până la 60.000 de lire pe an, conform propriilor calcule, instalând tubulatură de ventilație în clădirile din Londra. Trebuie spus că, din verificările noastre, salariul cu care se laudă Spirescu este foarte mare pentru un muncitor necalficat, fie el și din zona Londrei.
În prezent, tânărul locuiește însă împreună cu alți șase români într-o casă din Newbury Park, Essex, plătind o chirie de 600 de lire sterline (766 de euro) pe lună, și are atârnat în camera sa steagul României.
„Am venit aici să fac bani, nu să îi cheltuiesc”, le-a spus el jurnaliștilor de la Daily Mail, stâng pe un pat cu o cuvertură reprezentând steagul britanic. În spatele lui, pe perete, era agățat un drapel românesc. „Sunt bani buni aici. Câștig 250 de lire sterline pe zi, uneori 300 de lire sterline. Trimit bani acasă în România la fiecare două săptămâni”, a mai spus el, precizând că mama lui îi ține cardul, în țară, dar nu are și codul PIN.
Pentru prima dată, român plătitor de taxe și fără ajutoare sociale
Interesant de remarcat este că tabloidul scrie, din nou, într-o retorică foarte diferită de cea de până acum, că românul își plătește toate taxele și că nu a primit niciodată ajutoare sociale.
Potrivit tabloidului britanic, Victor Spirescu a devenit foarte cunoscut în România după ce a situația lui a fost mediatizată. În plus, publicația scrie și faptul că românul a primit un mesaj de Anul Nou chiar de la președintele României, pentru a-l felicita. Contactată de gândul pentru a confirma dacă Victor Spirescu a primit, într-adevăr, un mesaj din partea lui Klaus Iohannis, purtătoarea de cuvânt a președinției, Tatiana Niculescu Bran, nu a răspuns solicitării până la ora transmiterii acestui articol.
Povestind despre experiența sa în Marea Britanie și locurile de muncă pe care le-a avut în ultimul an, Victor Spirescu susține că inclusiv comportamentul șefilor săi diferă în funcție de naționalitate. În timp ce britanicii „te mai lasă să respiri”, patronul român îți spune mereu „muncește, muncește, muncește!”.
„Suntem adesea confundați cu țiganii. Nu am nimic cu ei, dar noi avem altă cultură. Eu sunt un român cu mândrie. Percepția despre noi în toată Europa este foarte greșită. Știați că insulina a fost descoperită de un român? Că stiloul a fost inventat de un român? Că elicopterul a fost inventat de un român? Da! Căutați pe Google. Mă deranjează modul în care ne văd oamenii”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor britanici.
Cum a invadat Victor Spirescu Marea Britanie pe 1 ianuarie 2014
În 2013, presa britanică a pornit o adevărată campanie împotriva migranților rom, avertizând constant că, odată cu ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru imigranți, Regatul va fi invadat de români și bulgari. Gândul le-a răspuns britanicilor cu o altă campanie, „Why don`t you come over?„, prin care îi invita să vină în România.
În prima zi de la ridicarea restricțiilor pe piața muncii, 1 ianuarie 2014, britanicii au avut însă o surpiză. Un singur român a ajuns în Marea Britanie, acela fiind Victor Spirescu, întâmpinat pe aeroportul din Luton de un alai de jurnaliști și doi parlamentari britanici, între care și laburistul Keith Vaz, președinte al Comisiei de Afaceri Interne.
Într-un interviu pentru gândul, parlamentarul Keith Vaz nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa românului și a prietenului care îl însoțea.
La 1 ianuarie, Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania și Olanda au ridicat restricțiile pentru muncitorii din România și Bulgaria, după expirarea perioadei maxime de șapte ani de la aderare în care puteau impune aceste restricții cetățenilor din cele două țări. Deschiderea pieței muncii a dus la temeri pivind riscul unui eventual aflux de muncitori români și bulgari în unele dintre aceste țări.
Campania „Daily Fail”
Gândul a lansat, la mijlocul lunii ianuarie, după două săptămâni de piețe de muncă europene deschise pentru români și bulgari, un demers de demontare a neadevărurilor despre români publicate în presa britanică.
Am început, împreună cu jurnalistul britanic Jon Danzig, cu verificarea, rând cu rând, a unui articol foarte popular din Daily Mail, publicat în 31 decembrie 2013, despre cum se pregăteau românii și bulgarii, înainte de ridicarea restricțiilor, să ia cu asalt Marea Britanie, dornici de ajutoare sociale. Acest mesaj de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori (peste 10.000 de redistribuiri doar în prima zi), a strâns peste 1.700 de comentarii și a fost preluat în toată presa britanică și europeană. Problema este că o parte covâșitoare din acest articol, 60% mai exact, nu rămâne în picioare la o verificare riguroasă.
Contactat să justifice articolul înșelător, venit după un an de campanie anti-români, Daily Mail nu numai că a refuzat să își asume răspunderea pentru cele publicate, dar a dat vina tot pe români și bulgari, susținând că a relatat ceea ce i s-a spus la fața locului, prin intermediul unor jurnaliști locali anonimi și al unor translatori. Mai mult, publicația a subliniat că cititorul său a fost liber să aleagă ce a vrut să înțeleagă din acest articol. Verdictul tabloidului a fost că nu are de ce să se scuze în fața românilor, a bulgarilor și a cititorilor dezinformați, pentru că fiecare a ales să înțeleagă ce a vrut.
La două săptămâni de la publicarea anchetei noastre, un membru al Guvernului britanic, lordul Wallace de Saltaire, a admis, în Parlamentul englez, neadevărurile publicate de cel mai mare ziar online din lume, Daily Mail, cu referire la români și bulgari.
Co-autorul englez al anchetei „Daily Fail” a depus o plângere la Press Complaints Commission, organismul de auto-reglementare a presei scrise britanice. Lui i-au urmat zeci de cititori gândul, pe care i-am invitat să participe la această campanie de restabilire a adevărului despre români și să pună presiune pe acest organism. Conform procedurii, PCC a ales o singură plângere, aceea a lui Jon Danzig. Au urmat luni de mici concesii din partea tabloidului – câte o corecție ascunsă pe site sau în subsolul articolului. De fiecare dată, însă, PCC a primit noi dovezi din ancheta noastră, la care Daily Mail a fost forțat să răspundă.
După șapte luni de luptă, o decizie împotriva Daily Mail
La începutul lui septembrie, după șapte luni de luptă, în ultima săptămână în care a mai existat Press Complaints Commission, instituția a emis decizia finală: Daily Mail a încălcat codul editorilor de presă scrisă din Marea Britanie și criteriile care vizează acuratețea informației când a scris despre invazia românilor. „(Membrii comisiei, n.red.) au decis că ziarul nu a reușit să nu publice informații inexacte sau înșelătoare”, a fost mesajul transmis de Press Complaints Commission.
O victorie pentru campania de restabilire a adevărului despre români și de condamnare a abuzurilor presei britanice în relatările despre imigranți. O victorie mică, însă, pentru că PCC nu a admis toate cele 13 puncte ale plângerii lui Danzig și pentru că ziarul nu a fost sancționat în niciun fel, considerându-se că, prin corecțiile pe care le-a publicat pe parcursul acestei investigații, a dat dovadă de bună credință și a venit cu măsuri reparatorii.
Ca urmare a deciziei, Daily Mail a trebuit să publice „cu promptitudine” și vizibil, o nouă corecție. Promptitudinea a existat, vizbilitatea s-a lăsat așteptată, însă, pentru că tabloidul a ales să pitească noua corecție în subsolul paginii doi, din ediția tipărită de miercuri, 3 septembrie, gest criticat de The Guardian. În textul din chenar, ziarul admite în sfârșit o greșeală pe care a refuzat să o recunoască în ultimele luni, referitoare la un citat fals pe care i l-a atribuit lui Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Sursă foto: Jon Danzig
Alte clarificări pe care Daily Mail le-a făcut pe parcursul investigației:
Sursa: Daily Mail
Printre cei care au promovat ancheta gândul-Jon Danzig despre neadevărurile din Daily Mail s-au numărat The Guardian, dar și celebrul actor Hugh Grant, precum și fostul director de comunicații al lui Tony Blair, Alastair Campbell.
Pornind de la ancheta „Daily Fail”, gândul a decis să meargă mai departe și a lansat campania „Let’s change the story”, prin care le ofeream românilor de pretutindeni posibilitatea de a schimba povestea românească și, în același timp, de a pune presiune asupra Daily Mail să corecteze minciunile despre români.
ARTICOLUL LUI JON DANZIG DESPRE DECIZIA PCC POATE FI CITI AICI