Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung
Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung / Sursă FOTO: Vladimir Uglev (arhivă personală) via Libertatea
Publicat: 08/09/2020, 08:03

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Alksei Navalnîi, opozantu rus, a mărturisit recent, într-un interviu – „am un păcat pe cunoștință”. Acesta a făcut mai multe dezvăluiri și pentru o publicație din România, căreia i-a menționat că e greu de săus ce consecințe are substanța asupra unei persoane.

În prezent, inventatorul Vladimir Uglev locuiște în orașul Shikhany, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova, unde în fosta Uniune Sovietică era punctul central al cercetării și dezvoltării programelor clasificate centrate pe dezvoltarea de arme chimice, inclusiv agenți neurotoxici.

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev, despre substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi

Vladimir Uglev a făcut parte din echipa de cercetători ruși care a dezvoltat neurotoxina Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin.

„Noviciok, mai precis substanța A-230, aparținând clasei amididofluorofosfonat, a fost descoperit în 1972 de Peter Kirpichev. În 1975, după ce am absolvit Institutul de Tehnologie Chimică din Moscova, numit după D.I. Mendeleev, am fost trimis să lucrez în Shikhany și am intrat în grupul lui Kirpichev”, a explicat cercetătorul pentru Libertatea.

Au trecut trei săptămâni de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu neurotoxina Noviciok, însă Rusia continuă să nege implicarea în acest caz. Însă chimistul susține că are încredere în medicii germani, care au descoperit substanța în organizmul opozantului rus.

„Nu există un antidot eficient pentru Noviciok”

„Eu am încredere în specialiștii germani. Dacă ei spun că au găsit urme de Noviciok în probele de piele, în sânge, în urină, pe sticla din care a băut, pe haine, atunci, acest lucru indică în mod clar că s-a folosit Noviciok. (…) Din câte știu, nu există un antidot eficient pentru Noviciok, dar metodele de tratament au fost probabil dezvoltate de specialiștii englezi și aplicate în tratamentul lui Serghei Skripal. Sper că Aleksei va fi salvat, dar este greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung”, a declarat acesta.

Specialist a făcut câteva precizări și despre modul în care Noviciok se răspândește și cum ar putea ajunge în organism

Nu se știe cât timp rămâne Noviciok în organism

„La contactul cu pielea, agentul a fost absorbit și a pătruns în sânge. După ce a pus mâna pe haine, Aleksei a dus-o, probabil, la ochi, la nas, la gură. Dacă a intrat în contact cu alte persoane, este posibil să le fi transferat și lor o anumită cantitate de Noviciok, dar mai mică. Mă tem că aproape nimeni nu va putea răspunde corect la întrebarea cât timp rămâne Noviciok în organism. Acest lucru depinde de mai mulţi factori. În primul rând, de cantitatea de substanţă care a pătruns în organism. (…) În plus, din hainele contaminate ale lui Aleksei, dacă Noviciok s-a evaporat, agentul ar fi putut intra și în corpurile celor din jur, prin aerul inhalat”, a mai explicat Vladimir Uglev.

Aleksei Navalnîi a ieșit din comă

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia, a ieșit din comă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții spitalului din Berlin unde acesta este tratat, potrivit BBC. Potrivit anunțului instituției medicale, starea de sănătate a reprezentantului opoziției este mai bună.

Navalnîi s-a aflat în comă indusă în urma otrăvirii sale cu o substanță despre care medicii germani au anunțat că ar fi Novichok. De asemenea, reprezentanții spitalului Charité  din Berlin, unde Navalnîi se află internat, au anunțat că acesta răspunde la stimulii verbali.

Totodată, el nu ar mai avea nevoie în acest moment de ventilație mecanică. Cu toate că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, reprezentanții clinicii spun că este mult prea devreme pentru a putea evalua efectele pe care otrava le-a avut asupra corpului lui Navalnîi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor