Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, îi convinge pe britanici că nu vrem să ne trimitem muncitorii la ei: „Nu ne mai permitem să îi pierdem”

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, îi convinge pe britanici că nu vrem să ne trimitem muncitorii la ei: Nu ne mai permitem să îi pierdem
Publicat: 01/04/2013, 15:27
Actualizat: 29/07/2014, 18:59

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, scrie, într-un articol de opinie pentru Daily Mail, că singura soluție pentru ca țara noastră să depășească probleme provocate de criza economică este să se asigure că forța de muncă nu alege piețele internaționale.

„Imigrația din România poate că a părut o soluție bună în perioada crizei economice, reducerilor bugetare și a măsurilor de austeritate. Acum însă, când se poate observa o evoluție către un climat economic favorabil axat în principal pe dezvoltare și investiții, este esențial ca românii să aleagă să lucreze în țară”, scrie Jinga.

În continuare, ambasadorul mai spune că România „nu-și permite să mai piardă alți oameni inteligenți și talentați” sau „muncitori pricepuți”.

„Peste 4.000 de medici români și asistente educați în universitățile din România lucrează acum în sistemul sanitar din Marea Britanie, dar noi avem nevoie de ei în spitalele noastre. Zeci de mii de constructori români extrem de bine pregătiți au găsit locuri de muncă în Regatul Unit, dar acasă acest sector se confruntă cu lipsa de personal”, scrie diplomatul.

Mai departe, Ion Jinga povestește cazul unei companii românești deschise la Londra, „care are circa 500 de angajați români și care construiește locuințe sociale, însă nu pentru muncitorii români, ci pentru cetățenii britanici”.

„Cu 3 milioane de români ce lucrează în afara granițelor din anul 2007, țara noastră a depășit deja limitele exportării forței de muncă. (…) Nu ne mai putem permite să pierdem alți oameni inteligenți și talentați, nu ne mai putem permite să pierdem muncitorii noștri pricepuți”, arată ambasadorul.

Ion Jinga amintește și de târgurile de joburi pe care Guvernul României le-a organizat în anul 2008 în Spania și Italia, în încercarea de a atrage înapoi în țară românii plecați la muncă în afara granițelor, avertizând în același timp că o acțiune similară ar putea fi reluată și în acest an.

„Dacă actualul trend pozitiv al economiei va continua, probabil că va trebui să repetăm acest exercițiu. Românii din Marea Britanie formează o comunitate tânără – peste 70% dintre aceștia au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani -, iar solicitărilor privind ajutoarele sociale sunt foarte limitate”, mai explică ambasadorul.

Potrivit acestuia, datele statistice arată că, din totalul de 40.171 de solicitări de ajutor social depuse anul trecut de imigranții care lucrează în Regatul Unit, dar care au copii în țări din Zona Economică Europeană (EEA), doar 324 au aparținut românilor – 0,8%.

În ceea ce privește recentele controverse declanșate de ridicarea în 2014 a restricțiilor aplicate de Marea Britanie pentru muncitorii români și bulgari, oficialul arată că, în opinia sa, acestea sunt nefondate.

„(…) Nu am un glob de cristal, dar nu cred în toate semnalele de alarmă ridicate în legătură cu valul de imigranți din România. Toate analizele realizate pe baza datelor statistice au condus la concluzia că Regatul Unit nu este destinația preferată a muncitorilor români care își caută un loc de muncă”, spune ambasadorul.

În final, Ion Jinga scrie că prioritatea României este aceea de a „convinge medicii, asistentele, profesorii, studenții, cercetătorii și muncitorii din sectorul construcțiilor care se află acum în Marea Britanie să se întoarcă acasă și să contribuie cu talentul lor la dezvoltarea economică a țării”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang