În interviul acordat BBC, regele Abdullah al II-lea a spus că iordanienii suferă de pe urma fluxului de imigranți, 25 la sută din bugetul de stat fiind cheltuit pentru ajutarea refugiaților. Acesta a mai precizat că serviciile publice se află, din această cauză, sub presiune, și mulți refugiați depun eforturi mari pentru a-și găsi un loc de muncă.
„Psihicul cetățenilor iordanieni, a ajuns, cred, în punctul critic”, a spus el.
Acesta a mai declarat că există o presiune foarte mare asupra serviciilor sociale, a infrastructurii și a economiei iordaniene.
„Mai devreme sau mai târziu, cred că barajul se va rupe”, a avertizat regele Iordaniei.
Comunitatea internațională ar trebui să ofere mai mult ajutor dacă vrea ca Iordania să primească în continuare refugiați, a mai spus suveranul iordanian.
Timp de zeci de ani, Iordania a primit refugiați de război, printre care palestinieni și irakieni, iar acum, sirienii reprezintă aproximativ 20 la sută de populația țării.
Iordania găzduiește 635.000 de sirieni, iar Guvernul iordanian a anunțat că peste un milion de alți sirieni locuiesc acolo, acest număr incluzându-i pe cei care au ajuns în țară înainte de izbucnirea conflictului în 2011.