Ipoteza care dă fiori României: Perla marinei militare ruseşti s-ar fi scufundat în Marea Neagră cu două focoase nucleare la bord
Nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, care a fost lovită de armata ucraineană şi s-a scufundat ulterior, ar fi avut la bord două focoase nucleare.
„Nava ar fi putut fi echipată cu două focoase nucleare”, a declarat Mykhailo Samus, directorul unui think-tank din Lvov, potrivit DailyMail.
Andriy Klymenko, editor la publicaţia Black Sea News, consideră că Turcia, România, Georgia şi Bulgaria ar trebui să insiste pentru trimiterea unor echipe care să cerceteze epava navei.
„Prieteni, experţii spun că, conform statului, există 2 focoase nucleare pentru rachete de croazieră la bordul Moskva (aceasta poate fi o ştire pentru mulţi, dar este adevărat, această navă este un purtător de arme nucleare). Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniţia a explodat? Unde este punctul de pe hartă? Coordonatele? Acestea sunt competenţele Consiliului de Securitate al ONU, ale AIEA…”, a scris Klimenko, citat de zn.ua
Crucişătorul Moskva s-a scufundat
Rusia a pierdut două nave, Moskva şi Saratov, după invadarea Ucrainei, a anunţat Ministerul britanic al Apărării într-un raport. Acest lucru ar putea forţa Rusia să-şi reconsidere poziţia în Marea Neagră.
Navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva a jucat un rol cheie atât ca navă de comandă, cât şi ca centru de apărare aeriană. Deşi nava a fost pusă în funcţiune încă din 1979, a fost unul dintre cele trei crucişătoare din clasa Slava şi a revenit în flotă în 2021, după finalizarea unei reconstrucţii la scară largă care vizează îmbunătăţirea capacităţilor de luptă.
Este o pierdere importantă și o lovitură pentru președintele rus. Crucişătorul Moskva era principala resursă importantă pentru acoperirea aeriană maritimă în Marea Neagră, iar pierderea acestuia a lăsat Federația Rusă într-o mare vulnerabilitate. De asemenea, reprezintă o pierdere semnificativă și din punct de vedere simbolic. Aceasta este o navă de război care poartă numele Capitalei Federației Ruse. Nu este orice navă”, explică profesorul Patalano, autorul lucrării „Japonia postbelică ca putere maritimă”, pentru Gândul.
„Navă rusească de război, du-te naiba”
Pe 24 februarie, impunătoarea „Moskva” s-a apropiat de Insula Șerpilor. Când căpitanul le-a cerut soldaților ucraineni să-și depună armele, aceștia din urmă au transmis prin radio: „Navă de război rusească, du-te naiba”.
Autorul deja celebrului gest de sfidare, Roman Hribov, a fost decorat, după ce a fost eliberat din captivitate, într-un schimb de prizonieri.