Prima pagină » Știri externe » Irakul solicită retragerea trupelor coaliției conduse de SUA, după un atac contra unor militanți islamiști

Irakul solicită retragerea trupelor coaliției conduse de SUA, după un atac contra unor militanți islamiști

Irakul solicită retragerea trupelor coaliției conduse de SUA, după un atac contra unor militanți islamiști

Guvernul Irakului a cerut, vineri, retragerea trupelor coaliției internaționale coordonate de Statele Unite, după un atac aerian neautorizat efectuat în Bagdad și soldat cu moartea a doi militanți islamiști pro-iranieni.

Premierul Mohamed Shia al-Soudani, susținut de partide pro-iraniene, a exprimat determinarea ”fermă” a Irakului de a pune capăt prezenței coaliției antiteroriste coordonate de Statele Unite.

”Afirmăm determinarea fermă de a pune capăt prezenței coaliției internaționale, întrucât motivația existenței acesteia a luat sfârșit. Dialogul prin intermediul comitetului bilateral va stabili modalitățile de încheiere a acestei prezențe”, a declarat premierul Mohamed Shia al-Soudani, citat de cotidianul Le Figaro.

Un atac aerian al SUA comis în Bagdad a generat reacții vehemente în Irak

Doi militanți din cadrul grupului islamist Al-Nujaba, afiliat coaliției politice pro-iraniene Hachd Al-Chaabi, au fost uciși joi într-un atac comis în capitala Irakului, Bagdad.

”Comandantul adjunct al operațiunilor din Bagdad, Mushtaq Talib al-Saidi, a devenit martir în urma unui atac american”, a anunțat facțiunea irakiană Al-Nujaba.

Guvernul irakian a denunțat o ”agresiune” a coaliției antiteroriste conduse de SUA, dar Washingtonul a argumentat că a fost ”un act de legitimă apărare”.

Statele Unite și națiuni partenere mențin din 2014 prezență militară în Irak, în cadrul coaliției pentru contracararea rețelei teroriste sunnite Stat Islamic. În cadrul acestei misiuni, Washingtonul are prezență militară și în estul Siriei.

Tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu în contextul ofensivei militare israeliene din Fâșia Gaza, lansată ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie în sudul Israelului de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic și soldate cu aproximativ 1.200 de morți.

Statele Unite și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a împiedica escaladarea conflictului, dar Iranul a avertizat că ar putea riposta la atacurile contra grupurilor intermediare pro-iraniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un oficial american atribuie Israelului asasinarea liderului Hamas în Beirut /Alți doi islamiști pro-iranieni, uciși într-un atac al SUA în Irak

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și