Iran și Arabia Saudită duc negocieri pentru pacea în Golful Persic. Luni, 10 mai, Teheranul a confirmat oficial că poartă tratative cu marele său rival din regiune. Perșii afirmă că sunt dispuși să depună toate eforturile pentru a depăşi problemele între cele două ţări.
În timpul unei conferinţe săptămânale televizate, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că „detensionarea dintre cele două ţări musulmane în regiunea Golfului Persic este în interesul ambelor naţiuni şi al regiunii. Dorim rezolvarea problemelor care există între cele două ţări… Vom depune toate eforturile în acest sens”.
Ambasadorul Rayed Krimly, şeful Departamenului de Planificare Politică din cadrul Ministerului de Externe saudit, declara săptămâna trecută că negocierile cu Iranulk au drept scop reducerea tensiunilor regionale. Totuși, el anticipa că este prea devreme pentru a vorbi despre rezultatul unor tratative diplomatice şi că Riadul vrea să vadă fapte concrete.
În conflictele din Orientul Mijlociu, Iranul şi Arabia Saudită se situează pe poziţii adverse, începând cu cel din Yemen până la cele din Siria şi Irak. De altfel, din 2016, cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice.
De când la Washington s-a schimbat puterea, iar președinte este Joe Biden, calculele diplomatice în regiune s-au schimbat. Casa Albă a anunțat că este pregătită să reia discuțiile privind acordul nuclear cu Iranul, pe care Donald Trump le abandonase. În plus, Biden a îndemnat Arabia Saudită să pună capăt războiului împotriva forţelor houthi din Yemen, forţe aliate Iranului. Surse apropiate Teheranului au confirmat pentru Reuters că Iranul a promis să facă uz de influenţa sa pentru a opri atacurile forţelor houthi asupra Arabiei Saudite. În schimb, perșii au cerut Riadului să susţină negocierile asupra acordului nuclear.
Negocierile care au demarat la Viena între Teheran şi puterile mondiale sunt menite să readucă SUA şi Iranul la respectarea totală a acordului nuclear. Încheiat în 2015 în timpul primului mandat al lui Rouhani, acordul viza să-i ofere Iranului ridicarea sancţiunilor în schimbul limitării programului său nuclear. Însă acordul a început să se destrame în 2018, când Trump a retras SUA şi a reimpus sancţiuni. Drept răspuns, Iranul şi-a intensificat activităţile nucleare un an mai târziu.