Cinci deținuți americani au fost eliberați luni de autoritățile din Iran, în schimbul eliberării a cinci iranieni aflați în detenție în Statele Unite, în cadrul unui acord între cele două națiuni rivale mediat de Qatar, care prevede și deblocarea unor fonduri iraniene în valoare de șase miliarde de dolari.
Un avion aparținând Qatarului a decolat de la Teheran, avându-i la bord pe cei cinci deținuți americani, imediat după ce Statele Unite și Iranul au primit confirmarea că fondurile iraniene au fost transferate în conturi bancare din Doha, afirmă o sursă citată de agenția Reuters.
Iranul a anunțat că doi dintre cei cinci cetățeni iranieni care urmează să fie eliberați în cadrul schimbului au ajuns la Doha. Informațiile nu au fost confirmate independent, dar oficiali iranieni au declarat că trei dintre cetățenii iranieni eliberați de SUA nu revin în Iran. Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a explicat că doi dintre iranienii eliberați vor reveni în Iran, doi vor rămâne în Statele Unite la cererea lor, iar unul se va reuni cu familia într-un stat terț.
Cei cinci cetățeni americani cu dublă naționalitate urmează să ajungă inițial la Doha, iar ulterior în Statele Unite.
”Starea lor de sănătate este bună”, a declarat un oficial iranian, sub protecția anonimatului. Printre cei cinci deținuți americano-iranieni eliberați se numără oamenii de afaceri Siamak Namazi și Emad Sharqi, precum și activistul pentru mediu Morad Tahbaz, în vârstă de 67 de ani, care are și cetățenie britanică. Numele celorlalți doi americani nu au fost dezvăluite.
Cei cinci cetățeni iranieni eliberați de SUA sunt, conform unor oficiali iranieni, Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Attar-Kashani, Reza Sarhangpour-Kafrani, Amin Hassanzadeh și Kaveh Afrasiabi.
Fondurile iraniene deblocate în cadrul acordului, care erau reținute de Coreea de Sud sub regimul sancțiunilor internaționale aplicate de SUA, vor fi disponibile pentru Teheran începând de luni. Qatarul se va asigura că sunt cheltuite pe servicii umanitare, nu pe achiziționarea de produse vizate de sancțiuni americane.
Tensiunile dintre Statele Unite și Iran s-au amplificat din 2018, când Administrația Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear semnat de Teheran cu marile puteri și impunerea de sancțiuni. Între timp, Iranul a intensificat activitățile nucleare și condiționează revenirea la respectarea totalitate a termenilor Acordului nuclear internațional de anularea sancțiunilor internaționale. Statele Unite și Uniunea Europeană au impus măsuri restrictive împotriva Iranului și din cauza furnizării de echipamente militare iraniene Rusiei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: