Iranul a încheiat un acord cu marile puteri, pe tema programului nuclear. Israelul a reacționat imediat
Potrivit Biroului premierului israelian, Netanyahu i-a reamintit lui Obama că „un acord în aceste condiții va amenința existența Israelului”.
Premierul israelian și-a exprimat opoziția vehementă față de acordul de principiu convenit cu Iranul, care, în opinia sa, reprezintă un „pericol grav atât pentru Israel, cât și pentru regiune și întreaga lume”.
În schimb, președintele american i-a dat asigurări premierului israelian că „acordul (de principiu convenit la Lausanne) constituie un progres semnificativ în direcția unei soluții de durată, cuprinzătoare, care să elimine orice posibilitate ca Iranul să obțină bomba nucleară”.
De asemenea, Obama și-a reafirmat angajamentul său pentru securitatea Israelului.
Progresele înregistrare în dosarul nuclear iranian nu diminuează preocuparea Statelor Unite pentru „amenințările la adresa Israelului”.
Obama i-a spus lui Netanyahu că a cerut echipei sale de securitate națională să-și intensifice consultările cu noul Guvern israelian pe tema consolidării cooperării în domeniul securității între cele două țări.
Acordul convenit cu Iranul „elimină”, în cazul în care va fi implementat, „orice posibilitate” ca Republica Islamică să fabrice arme nucleare, a declarat joi Barack Obama, după ce Teheranul și marile puteri au ajuns la un acord de principiu în programul nuclear iranian.
Acordul-cadru va împiedica Iranul să producă plutoniu pentru uz militar și arme pe bază de uraniu, a precizat președintele american.
Iranul și marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a anunțat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizând că sancțiunile impuse Teheranului ar urma să fie atenuate. „Am ajuns la soluții privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, în cadrul unui plan comun de acțiuni”, crede Federica Mogherini. Capacitățile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrală de îmbogățire a uraniului urmând să rămână Natanz, a explicat Mogherini.
„Suntem pregătiți să ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear”, a explicat Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului. „S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear”, a confirmat președintele Iranului, Hassan Rohani.
Reprezentanții Iranului și ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, China, Rusia și Germania), reuniți în orașul elvețian Lausanne, „sunt pregătiți să înceapă rapid elaborarea acordului””, a explicat Mohamed Zarif.
Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma să suspende cu 66% actualele capacități de purificare a uraniului, iar activitățile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie.
Occidentul și Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzațiile.