Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a acuzat Occidentul, în special Statele Unite, că ar fi la originea eșecului misiunii mediatorului internațional Kofi Annan în Siria, scena unor confruntări sângeroase în ultimele 16 luni, relatează AFP.
„Occidentul și unele state din regiune nu doreau ca Annan să reușească în misiunea sa. De fiecare dată când încerca să soluționeze criza, Occidentul crea obstacole”, a declarat Salehi, a cărui țară este un aliat al regimului lui Bashar al-Assad.
În opinia lui, demisia lui Annan din funcția de emisar al ONU și al Ligii Arabe pentru Siria, anunțată joi, este provocată de instransigența Statelor Unite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, nu de Moscova și Beijing, aliați ai regimului sirian, după cum afirmă Washingtonul.
„Lipsa unității în cadrul Consiliului de Securitate evocată de Annan nu privește Rusia sau China. Americanii au deturnat (această acuzație) pentru a o pune pe seama (Moscovei și Beijingului) și încearcă să își impună propriile idei întrucât nu vor să spună adevărul”, a apreciat Salehi.
Planul de pace al lui Annan a fost acceptat de Siria și alte state din regiune dar, potrivit minsitrului iranian, statele care îi sprijină pe rebeli „nu i-au permis lui Annan să își pună în aplicare inițiativa”.
El și-a exprimat speranța că succesorul lui Annan va acționa într-o manieră „independentă”, cum a făcut-o acesta, și a avertizat că orice mediator care se va alinia statelor occidentale „va eșua, întrucât cealaltă parte nu va dori să coopereze cu el”.
La rândul său, ayatollahul ultraconservator Ahmad Jannati a declarat la Teheran că „Statele Unite, Israelul, Arabia Saudită, Turcia și Qatar lucrează mână în mână pentru a răsturna regimul. Cine nu știe că interveniți direct în Siria”, a declarat acesta.
Anterior, purtătorul de cuvânt pentru Afaceri externe iraniene, citat de IRNA, a afirmat că demisia lui Annan este rezultatul „ingerințelor” unor state pe care nu le-a numit și a lăsat să se înțeleagă că Iranul ar putea juca un rol mai mare în reglementarea conflictului.
El nu a numit aceste state, dar Teheranul acuză Arabia Saudită, Qatar și Turcia că furnizează arme rebelilor din Siria, în complicitate cu Statele Unite și Israelul.
La rândul său, Washingtoul acuză Teheranul că livrează arme și expertiză forțelor regimului sirian.