Iranul anunță că incendiul de la complexul nuclear Natanz a fost consecința unui sabotaj
Incendiul de luna trecută de la complexul nuclear Natanz din Iran ar fi fost rezultatul unui act de sabotaj, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi.
Autoritățile iraniene au declarat în iulie că au identificat cauza incendiului, însă că aceasta va fi făcută publică ulterior, potrivit Reuters.
Oficialii iranieni au informat, la acea vreme, că incendiul a provocat pagube importante și că acesta ar putea încetini dezvoltarea tehnologiei iraniene de îmbogățire a uraniului.
„Explozia de la complexul Natanz a fost rezultatul unor operațiuni de sabotaj, iar autoritățile din domeniul securității vor dezvălui în scurt timp motivul din spatele acestor acțiuni”, a spus Behrouz Kamalvandi.
Complexul de la Natanz, care, printre altele, este utilizat pentru producerea de uraniu îmbogățit, este unul dintre centrele iraniene monitorizate de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Mai mulți oficiali iranieni au declarat luna trecută că incendiul ar fi putut să fie provocat de un act de sabotaj și au avertizat că Teheranul va lua măsuri împotriva oricărei țări care s-ar implica în astfel de atacuri.
Israelul și SUA, suspectate că ar fi organizat actele de sabotaj
Un articol publicat în iulie de către agenția națională de știri IRNA a sugerat că un astfel de act de sabotaj ar fi putut să fie realizat de către „dușmani ai Iranului” precum Israelul sau Statele Unite, cu toate că autorul nu a acuzat direct aceste două țări pentru incendiu.
Autoritățile israeliene au refuzat să comenteze aceste informații.
Directorul AIEA, Rafael Grossi, a declarat sâmbătă că se va deplasa luni la Teheran pentru a cere Iranului să le permită inspectorilor Agenției să aibă acces la două foste facilități nucleare din această țară.
AIEA bănuiește că în cadrul acestor două facilități ar fi fost desfășurate activități legate de producerea de arme nucleare la începutul anilor 2000. În acest context, Iranul susține în continuare că programul său nuclear nu are o componentă militară.