Organizația pentru Aviație Civilă din Iran a anunțat că o orientare greșită a sistemelor radar, dar și o lipsă de comunicare între centrul de comandă al Forțelor Aeriene și operatorii sistemelor de apărare au fost cauzele doborârii, în luna ianuarie, a unui avion ucrainean cu 176 de persoane la bord.
Gardienii Revoluției din Iran au doborât avionul aparținând Ukraine International Airlines cu o rachetă sol-aer pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce aeronava a decolat de pe Aeroportul Internațional Teheran, amintește agenția de presă Reuters.
Ulterior, autoritățile iraniene au recunoscut că incidentul a fost provocat de forțele sale armate, descriind doborârea aeronavei ca fiind „o greșeală dezastruoasă”.
Teheranul a explicat la acea vreme că membrii forțelor armate se aflau în alertă maximă, ca urmare a situației tensionate cu Statele Unite, motiv pentru care nu ar fi evaluat corect situația.
„O eroare în ceea ce privește orientarea sistemelor radar a dus la apariția unei erori umane. Un operator a uitat să reorienteze sistemul radar, o greșeală care a dus la o interpretare greșită a datelor furnizate de radare”, se arată într-un raport publicat pe site-ul Organizației iraniene pentru Aviația Civilă.
Potrivit raportului insituției, rachetele care au lovit avionul de pasageri fuseseră relocate și „nu au fost orientate așa cum ar fi trebuit”.
Doborârea aeronavei s-a petrecut într-o perioadă extrem de tensionată între Iran și Statele Unite. Forțele iraniene erau în stare de alertă după ce lansaseră o serie de rachete către mai multe baze militare americane din Irak, ca răspuns față de operațiunea prin care Statele Unite l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani.
Raportul Organizației pentru Aviație Civilă mai arată că operatorii sistemului de apărare antiaeriană „nu au avut cunoștință despre relocarea unității de apărare” și au lansat cele două rachete fără să fi primit autorizație de la centrul de comandă.
„Când prima rachetă a fost lansată, aeronava zbura la o altitudine normală și pe o traiectorie normală”, se mai arată în raport.
Luna trecută, autoritățile iraniene au anunțat că au decis să trimită cutiile negre ale aeronavei de tip Boeing 737-800 în Franța pe 20 iulie pentru analizarea acestora.