Îmbogățirea uraniului la nivelul de 20% va fi suspendată începând de luni, conform unui acord nuclear încheiat între Iran și marile puteri, a anunțat Ali Akbar Salehi, directorul organizației iraniene pentru energie nucleară, relatează AFP.
„Suspendarea voluntară a îmbogățirii uraniului la nivelul de 20% este principala măsură pe care o adoptăm în această zi de luni, la ora locală 12.00 (10.30, ora României)”, a declarat Salehi citat de agenția oficială Irna.
„Două loturi (de centrifuge) de la Natanz și patru loturi de la Fordo vor fi deconectate până la ora locală 12.00, ceea ce înseamnă că producția de (uraniu îmbogățit la nivelul de) 20% va fi stopată”, a precizat directorul Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA)
„Avem suficiente stocuri de uraniu îmbogățit la nivelul de 20% pentru următorii patru sau cinci ani, deci nu avem nevoie” să continuăm producția, a subliniat el.
Inspectori de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit sâmbătă la Teheran pentru a raporta cu privire la măsurile concrete adoptate de către Teheran în vederea respectării părții sale de acord.
Acordul încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran și membrii Grupului 5+1 – China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania – prevede limitarea îmbogățirii uraniului de către Iran la niveluri slabe.
Iranul s-a angajat să limiteze îmbogățirea uraniului la 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogățit la nivelul de 20%, să suspende nivelul actual al activităților în instalațiile de la Natanz și Fordo și la un reactor cu apă grea de la Arak și să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalații.
În schimb, cele șase puteri diplomatice vor suspenda, pe o perioadă preliminară de șase luni, o parte a sancțiunilor pe care i le-au impus, în sumă de șapte miliarde de dolari (peste cinci miliarde de euro).
Occidentul și Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, o acuzație pe care regimul de la Teheran o respinge.