Un dispozitiv de urmărire camuflat într-o stâncă a explodat, luna trecută, când trupele iraniene din apropiere de instalația nucleară de la Fordo au încercat să o mute, a anunțat Sunday Times, citând surse din cadrul serviciilor de informații occidentale, relatează Haaretz, în ediția electronică.
Potrivit informațiilor, Gardienii Revoluției din Iran patrulau în zonă, în august, pentru a verificat terminalele de date și telefonie ale instalației subterane, în momentul în care au văzut roca și au încercat să o mute.
„Experții iranieni care au examinat locul exploziei au găsit rămășițele unui dispozitiv capabil să intercepteze datele computerelor instalației, unde uraniul este îmbogățit în centrifuge”, afirmă sursele citate. „Există temeri că o importantă sursă de informații ar fi fost pierdută pentru Occident”, adaugă aceasta.
Inițial, Iranul a ținut secrete informațiile privind explozia, dar săptămâna trecută, Fereydoun Abbasi-Davani, vicepreședintele țării și liderul agenției pentru energie atomică, a dezvăluit că au fost folosiți explozibili pentru a întrerupe liniile de înaltă tensiune dinspre orașul învecinat Qom către Fordo, la 17 august. La o zi după aceasta, a afirmat el, inspectorii AIEA au cerut să li se permită o vizită inopinată la Fordo.
Iranul a acuzat compania germană Siemens, sâmbătă, de amplasarea unor explozibili de mici dimensiuni în interiorul echipamentului Republicii Islamice cumpărat pentru controversatul său program nuclear, acuzație pe care firma o neagă.
Proeminentul parlamentar Alaeddin Boroujerdi a declarat că experții în securitate iranieni au descoperit explozibilii și i-au îndepărtat înainte de detonare, adăugând că autoritățile cred că echipamentul a fost vândut pentru a deturna eforturile de îmbogățire a uraniului.
„Echipamentul trebuia să explodeze după ce era pus în funcțiune, pentru a distruge sistemul nostru”, a declarat el. „Dar înțelepciunea experților noștri a periclitat conspirația inamicului”.
Siemens a negat acuzațiile și a afirmat că divizia sa nucleară nu mai face afaceri cu Iranul din 1979, când a avut loc revoluția islamică.