Iranul ar putea trimite în spațiu o pisică persană
Iranul ar putea trimite o pisică persană într-un zbor suborbital, după ce a lansat cu succes în spațiu, în ianuarie, o maimuță, a anunțat luni un reprezentant al agenției spațiale iraniene, informează AFP.
Acest anunț a fost criticat de PETA, o organizație care militează pentru drepturile animalelor, care denunță această misiune iraniană, considerată „un pas înapoi, către tehnici primitive”.
Zborul suborbital face parte din programul spațial al Iranului, ambițios, dar amânat de mai multe ori, care prevede realizarea unui zbor în spațiu cu echipaj uman la bord până în anul 2020.
Directorul Organizației de cercetare în aviație din cadrul Agenției spațiale iraniene, Mohammad Ebrahimi, a declarat pentru agenția de presă oficială IRNA că o pisică persană, unul dintre simbolurile Iranului, este principalul candidat pentru acest zbor, alături de alte animale, precum un iepure și un șobolan.
Mohammad Ebrahimi nu a precizat data exactă la care va avea loc lansarea rachetei Kavoshgar care va transporta animalul, limitându-se să spună că aceasta va fi lansată înainte de martie 2014.
El a mai spus recent că ultimele teste, care se vor finaliza cu alegerea animalului selecționat, sunt în curs de derulare.
Organizația PETA a denunțat această misiune, precizând că agenția spațială europeană și cea americană „au încetat să trimită animale în spațiu nu doar pentru că o astfel de misiune este lipsită de etică, ci și pentru că animalele s-au dovedit a fi modele nefolositoare pentru experimentele umane”.
„Experimentul arhaic al Iranului, care pare să fie desprins din scenariul desenelor animate cu Road Runner și The Coyote, reprezintă un pas înapoi către tehnicile primitive din anii ’50”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PETA, Ben Williamson, într-un comunicat.
Iranul a anunțat, la sfârșitul lunii ianuarie, că a trimis în spațiu la bordul unei capsule, la o altitudine de 120 de kilometri, o maimuță care a revenit vie pe Terra după această călătorie. O primă tentativă eșuase în septembrie 2011.
Iranul a trimis deja trei sateliți în spațiu din anul 2009, dar și „o capsulă” cu un șobolan, broaște țestoase și insecte, în februarie 2010.
Programul spațial iranian este urmărit cu mare interes de comunitatea internațională, care este îngrijorată de posibilele implicații militare ale acestuia.
Cancelariile occidentale bănuiesc că Iranul, în ciuda dezmințirilor sale, încearcă să construiască lansatoare balistice cu rază lungă de acțiune, capabile să transporte arme convenționale și nucleare. De altfel, țările occidentale au condamnat cu fermitate toate lansările de sateliți iranieni.
Din același motiv, programul balistic iranian a fost condamnat de mai multe ori de Consiliul de Securitate al ONU.