Iranul construiește un nou sistem pentru lansarea de rachete
Iranul construiește în apropiere de orașul Shahrud (nord-est) o nouă rampă de lansare a rachetelor, care va putea fi utilizată și pentru testele cu rachete balistice, a anunțat joi grupul de consultanță specializat în domeniul apărării, IHS Jane’s, citat de AFP.
Lucrările de construcție au început în 2010, aproape simultan cu realizarea unei alte rampe de lansare în Semnan (nord), potrivit Jane’s, care a formulat aceste concluzii în baza imaginilor prin satelit.
Aceste imagini „au arătat existența unei baze de lansare de rachete în apropierea orașului Shahrud, în nord-estul Iranului”, a declarat Matthew Clements, reprezentant al centrului de analiză strategică Jane’s.
„Este vorba de a doua instalație cunoscută din Iran, care are capacitatea de a lansa în spațiu sateliți, iar un treilea proiect a fost deja anunțat”, a adăugat el.
„În baza imaginilor referitoare la baza din Shahrud, putem constata că este vorba de o instalație strategică, folosită pentru a testa rachete balistice, ceea ce ar permite celorlalte două baze să se concentreze asupra programului de lansare a sateliților”, a afirmat Clements.
Potrivit Jane’s, șantierul enorm al bazei de lansare este situat la 40 de kilometri distanță au sud-est de Shahrud și are o suprafață de 100 de kilometri pătrați.
Baza conține o zonă unde rachetele vor fi pregătite pentru lansare, o rampă de lansare și o zonă subterană echipată cu un teleferic.
Potrivit imaginilor din 6 iulie, Iranul a înregistrat „progrese semnificative” în construcția bazei, susține Jane’s.
„Contrucția unei rețele rutiere și săpăturile în pământ pe teritoriul bazei sugerează ideea că este vorba de o primă etapă a programului ambițios de construcție și că aceste instalații vor servi pentru activități de cercetare, dezvoltare, testare și evaluare”, consideră centrul de analiză strategică.
Iranul a implementat în ultimii ani un program spațial. Începând din 2009, el a lansat pe orbită sateliți mici și a afirmat în ianuarie că a trimis în spațiu o maimuță pentru un zbor suborbital, la o altitudine de 120 de kilometri.
Comunitatea internațională se teme că Teheranul, în pofida asigurărilor sale, intenționează să se doteze cu armă atomică și rachete capabile s-o trimită, sub acoperirea unor programe nuclear și spațial-civil.