Iranul l-a executat pe bărbatul acuzat că ar fi ajutat SUA în localizarea lui Qasem Soleimani
Iranul a anunțat că l-a executat pe Mahmoud Mousavi Majd, un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Statelor Unite și a Israelului.
Acesta fusese acuzat și condamnat de către autoritățile de la Teheran pentru că ar fi informat Statele Unite cu privire la locul în care se afla fostul comandant al Gardienilor Revoluției din Iran, Qasem Soleimani, dar și pentru că ar fi oferit informații cu privire la operațiunile desfășurate de către forțele armate iraniene în Siria, informează BBC.
Qasem Soleimani a murit în urma unei operațiuni a Armatei americane la începutul acestui an.
Agenția de știri oficială Mizan Online a anunțat că sentința lui Mahmoud Mousavi Majd „a fost executată luni dimineața, ca urmare a unei condamnări pentru spionaj, astfel că acest caz, de trădare a țării, a fost închis pentru totdeauna”.
La începutul acestei luni, un oficial a anunțat că fostul traducător a fost condamnat la moarte pentru spionaj „în mai multe domenii privind securitatea națională, în principal împotriva forțelor armate și ale Forțelor Quds, dar și cu privire la localizarea generalului martir Qasem Soleimani”. Potrivit oficialului, Majd ar fi primit bani de la CIA și de la Mossad.
Surse din sistemul judiciar au informat în iunie că Majd a fost arestat acum doi ani și nu a fost implicat în mod direct în atacul asupra generalului Soleimani. Unele agenții iraniene de presă au anunțat că acesta ar fi fost reținut de către gruparea libaneză șiită Hezbollah și extrădat în Iran.
Aceasta este a doua execuție din această lună din Iran în cazuri de spionaj
Săptămâna trecută, Iranul l-a executat pe un fost angajat al Ministerului Apărării, condamnat pentru că ar fi divulgat informații secrete Statelor Unite.
Reza Asgari a fost acuzat că ar fi furnizat CIA informații cu privire la programul nuclear iranian după ce acesta a ieșit la pensie din cadrul Ministerului, în 2016.
Anul trecut, autoritățile iraniene au anunțat că au arestat 17 persoane acuzate că ar fi obținut informații legate de programul nuclear și de activitatea Armatei și pe care le-ar fi transmis CIA.
Acuzațiile au fost respinse de către președintele Statelor Unite, Donald Trump, care le-a descris ca fiind „total false”.