Iranul marchează 34 de ani de la criza ostaticilor, cu sloganul „Moarte Americii”
Puterea iraniană marchează luni 34 de ani de la luarea de ostatici la ambasada americană de la Teheran, rămânând fidelă sloganului „Moarte Americii”, în pofida unui contact istoric între președinții iranian Hassan Rohani și american Barack Obama, relatează AFP.
Aproximativ 200 de parlamentari (din 290) au confirmat, într-un comunicat, că vor participa la manifestația anuală organizată în fața incintei reprezentanței și că vor „scanda «Moarte Americii»”.
„Sloganul «Moarte Americii» este simbolul rezistenței și hotărârii națiunii iraniene în fața dominației Statelor Unite, care sunt o națiune opresivă și nedemnă de încredere”, au subliniat sâmbătă Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului, în contextul în care oportunitatea folosirii în continuare a sloganului face obiectul unor dezbateri în ultimele săptămâni.
„Marg bar Amrika” se scandează de obicei în cadrul ceremoniilor oficiale, dar mai ales la aniversarea crizei ostaticilor din 1979.
În urmă cu 34 de ani, o mulțime de studenți islamiști lua cu asalt Ambasada Statelor Unite și reținea ostatici 52 de diplomați, timp de 444 de zile, denunțând spitalizarea fostului șah în Statele Unite și cerând să fie adus în Iran. Cazul a provocat întreruperea relațiilor diplomatice între cele două țări.
Vineri, la rugăciunea colectivă, ayatollahul conservator Ahmad Khatami a pledat în favoarea menținerii sloganului „Moarte americii”.
Potrivit unor grupuri de conservatori, sărbătoarea de luni va fi mai importantă decât în anii precedenți, ca o reacție față de gesturile de apropiere față de Occident ale lui Rohani, un moderat, de când a fost ales președinte, în iunie.
În septembrie, cu ocazia Adunării Generale a ONU la New York, președintele iranian l-a sunat pe Barack Obama, un contact fără precedent la acest nivel între cele două țări de la Revoluția islamică din 1979.
Acest gest a fost criticat de anumiți reprezentanți ai conservatorilor iranieni, dar și de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care a calificat ca „nepotrivite” anumite acțiuni ale lui Rohani la New York.
Diverse organe și instituții, în special Statul Major al forțelor armate și corpul milițiilor islamiste Basij au îndemnat la o participare masivă la manifestație, care se desfășoară anual în fața „cuibului spionilor”, cum este numită fosta ambasadă. Situată în centrul Teheranului, ea a fost predată Gardienilor Revoluției, care o utilizează ca centru cultural.
– Între relaxare și fermitate
„În cadrul politicii de relaxare cu Occidentul și Statele Unite a Guvernului (…) ne puteam aștepta ca anul acesta să nu se organizeze manifestația cu ocazia lui 13 Aban”, care corespunde datei de 4 noiembrie, a declarat Sadegh Zibakalam, un analist universitar apropiat moderaților.
„Sper ca niciun membru al Guvernului să nu participe la aceste manifestații”, a declarat el. „Știu că nu o vor face”, a adăugat Zibakalam.
Atitudinea de adoptat față de Statele Unite, considerate inamicul numărul unu al Republicii islamice, provoacă critici în cadrul societății și puterii iraniene.
Săptămâna trecută, postere uriașe antiamericane, care puneau la îndoială sinceritatea Statelor Unite în negocierile în domeniul nuclear cu Iranul, au fost retrase de pe panouri publicitare din Teheran.
Această decizie a fost criticată de către mediile conservatoare, chiar dacă nu toate afișele au fost retrase, iar altele identice au apărut în mai multe orașe din provincie, în special la Machhad (nord-est).
Pe unul dintre afișe apar doi negociatori, unul iranian, celălalt american, așezați față în față. Americanul poartă sacou și cravată, dar sub masă ascunde pantaloni militari, bocanci militari și o pușcă, semnalând un dublu limbaj.
„Nu trebuie să avem încredere într-un inamic care ne zâmbește. Americanii ne zâmbesc și ne spun că vor să negocieze, dar, în același timp, spun că sunt pe masă toate opțiunile”, a declarat duminică ayatollahul Ali Khamenei.
Denunțând „dubla față” a statelor din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franța, Marea Britanie, China, Rusia și Germania), care încearcă să stopeze programul nuclear al Teheranului, suspectat că ascunde scopuri militare, liderul suprem le-a cerut reprezentanților diplomației iraniene să se ferească de „zâmbetul înșelător al inamicului”.