Iranul nu se așteaptă la schimbări în urma instalării noului Guvern israelian
Iranul nu se așteaptă să apară vreo schimbare în ceea ce privește relația cu Israelul după instalarea noului Guvern din statul evreu.
Declarația a fost făcută luni de către un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, informează site-ul agenției Agerpres, care citează DPA.
„Politicile regimului sionist nu se vor schimba, indiferent cine vine (la guvernare, n. red.)”, a declarat luni Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Declarația vine în contextul în care Naftal Bennett a devenit noul premier al Israelului, în urma unui vot în Parlament (Knesset).
Iniţial, Teheranul nu a făcut niciun comentariu cu privire la Bennett, notează sursa citată.
Duminică, acesta a declarat că se opune revenirii la acordul nuclear cu Iranul – un acord criticat în mod repetat de predecesorul său Benjamin Netanyahu – adăugând că nici sub regimul său nu i se va permite Iranului să dezvolte arme nucleare.
Noul Guvern din Israel, votat duminică
Parlamentul israelian a ales, duminică seară, noul Guvern, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru. Noul Guvern va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid.
Noul Cabinet a primit 60 de voturi pentru şi 59 împotrivă.
Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid.
Astfel, până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.
„Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mişcărilor Haredi şi pe cei de dreapta. Şi nu mă veţi putea reduce la tăcere pe mine”, a declarat Benjamin Netanyahu, spunând că va ajunge din nou la putere în curând.
Coaliția care formează noul Guvern este una foarte eterogenă, reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta și o formațiune politică arabă. Coaliția a reușit să întrunească majoritatea necesară de 61 de parlamentari.