Iranul nu va renunța la purificarea uraniului până la nivelul de 20%

Publicat: 09 04. 2013, 18:04
Actualizat: 29 03. 2019, 16:49

Șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Fereydoun Abbassi Davani, a declarat marți că Iranul va refuza să renunțe la îmbogățirea uraniului cu 20 la sută sau să-și trimită stocul în străinătate, așa cum solicită marile puteri, potrivit agenției Isna, citată de AFP.

„Noi nu vom opri îmbogățirea cu 20% (…) utilizată pentru combustibilul reactorului de cercetare de la Teheran”, a afirmat Abbassi Davani pentru presă, în marja unor ceremonii dedicate Zilei Naționale a Tehnologiei Nucleare.

„Noi trebuie în continuare să producem combustibil”, a adăugat el, în timp ce Iranul preconizează să construiască cinci reactoare noi de cercetare.

„Vom produce uraniu îmbogățit cu 20% conform necesităților noastre”, a spus el. „În orice proiect, este necesar să existe o rezervă în plus. Noi suntem capabili să transformăm din nou uraniul îmbogățit cu 20% în uraniu îmbogățit cu 3,5%, dar nu există nicio logică pentru a ne dilua uraniul”, a continuat Abbassi Davani.

„Activitățile noastre de îmbogățire se află sub controlul integral al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și nu trebuie să existe vreo îngrijorare”, a subliniat el.

„Prin urmare, noi nu vom trimite stocurile noastre în străinătate și nu le vom dilua”, a concluzionat el, apreciind că țările membre ale Grupului 5+1 (Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania), care negociază cu Teheranul o soluție pentru criza nucleară, vor face „propuneri raționale”.

În cursul recentelor negocieri de la Almatî (Kazahstan), Grupul 5+1 a cerut Iranului să transforme în combustibil stocul de uraniu îmbogățit cu 20% și să trimită surplusul în străinătate sau să-l dilueze, în schimbul unei atenuări a sancțiunilor adoptate împotriva Teheranului.

Potrivit ultimului raport publicat de AIEA, dat publicității în luna februarie, Iranul a produs 280 de kilograme de uraniu îmbogățit cu 20%, dintre care 115 kilograme au fost transformate în combustibil, ceea ce reduce posibilitatea utilizării în scopuri militare.

Puteri occidentale și Israelul acuză Teheranul că încearcă să fabrice cu ajutorul uraniului îmbogățit arma atomică, dar Teheranul a dezmințit mereu această acuzație, afirmând că programul său este doar pentru scopuri pașnice.