Prima pagină » Știri externe » Iranul va accepta vizite surpriză la instalațiile sale nucleare – oficial

Iranul va accepta vizite surpriză la instalațiile sale nucleare – oficial

Iranul va accepta vizite surpriză la instalațiile sale nucleare - oficial
Aplicarea protocolului adițional de către Iran care prevede inspecții surpriză la instalațiile sale nucleare este inclusă în etapa finală a planului său prezentat la Geneva, a afirmat miercuri șeful negociatorilor iranieni din dosarul nuclear, Abbas Araghchi, rectificând o declarație precedentă, relatează AFP.

Aplicarea protocolului adițional de către Iran care prevede inspecții surpriză la instalațiile sale nucleare este inclusă în etapa finală a planului său prezentat la Geneva, a afirmat miercuri șeful negociatorilor iranieni din dosarul nuclear, Abbas Araghchi, rectificând o declarație precedentă, relatează AFP.

Aceste declarații au fost făcute la Geneva, unde se încheie miercuri cea de-a doua zi de negocieri pe tema programului nuclear iranian controversat, constituind un test pentru credibilitatea schimbării proclamate de noua președinție iraniană.

„Aceste probleme nu sunt prevăzute în prima etapă a planului nostru dar fac parte din ultima etapă”, a declarat Araghchi, citat de agenția Irna, reeferindu-se la planul prezentat marți de Iran grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franța și Germania).

El a fost întrebat de jurnaliștii iranieni dacă aplicarea Protocolului adițional la Tratatul de neproliferare (TNP) și problema nivelului de îmbogățire a uraniului fac parte din oferta iraniană prezentată marilor puteri, relatează AFP.

Marți, el a afirmat totuși că protocolul adițional „nu face parte” din planul iranian.

Araghchi a explicat anterior că planul propus marilor puteri are două faze esențiale. O primă fază, care va dura șase luni, va permite „restabilirea încrederii reciproce” și o fază finală în care Iranul aplică măsuri de verificare ale AIEA pentru a asigura „transparența” programului său nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Protocolul adițional permite inspecții intensificate și inopinate la instalațiile nucleare ale unei țări, efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), și obligă țara să comunice informații privind toate operațiunile ciclului combustibilului nuclear.

Până în prezent, Iranul trebuia să notifice existența unei instalații nucleare cu trei luni înainte de introducerea materialului de fisiune în instalație.

Aplicarea Protocolului adițional era una dintre cererile pe care secretarul de Stat american John Kerry le-a adresat Iranului pentru a-și demonstra bunăvoința în negocieri. Rezoluțiile AIEA și Consiliului de Securitate al ONU necesită, de asemenea, ca Iranul să semneze și să aplice acest protocol adițional.

Iranul, semnatar al TNP, a aplicat voluntar Protocolul adițional între 2003 și 2005 înainte de a înceta să facă acest lucru când dosarul iranian a fost trimis Consiliului de Securitate al ONU.

Nivelul de îmbogățire este, de asemenea, una dintre problemele centrale ale discuțiilor dintre Iran și grupul 5+1, care cer ca Iranul să oprească îmbogățirea la 20 la sută.

Teheranul afirmă că dreptul la îmbogățirea uranului este o „linie roșie”, dar se declară pregătit să discute „despre nivelul, forma și cantitatea îmbogățirii”.

Țările occidentale și Israelul suspectează Iranul că încearcă să obțină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.